Zelný koláč
Koláč z kynutého těsta plněný zelím.
recept,fotorecept,zelí bílé,Koláče,Sezónní recepty
Koláče
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | ½ | čajové lžičky | |
cukr moučkový | 200 | gramů | |
cukr moučkový | - | ||
droždí čerstvé | 25 | gramů | |
krupice | 400 | gramů | |
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 200 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | 140 | gramů | |
rozinky | 100 | gramů | |
skořice mletá | 1 | čajová lžička | |
vejce slepičí | 3 | kusy | |
zelí bílé | 1 | kilogram |
Recept
3.
Na máslo nasypeme zelí, promícháme a udusíme doměkka. Necháme vychladnout.
4.
mléko 200 mililitrů • droždí čerstvé 25 gramů • krupice 400 gramů • mouka polohrubá 200 gramů • máslo 80 gramů • vejce slepičí 2 kusy • cukr moučkový 50 gramů • citronová kůra ½ čajové lžičky
V teplém mléce rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Kvásek vlijeme do navážené mouky, přidáme chladné rozpuštěné máslo, vajíčka, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli.
5.
Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě přikryté vykynout.
6.
rozinky 100 gramů • cukr moučkový 150 gramů • skořice mletá 1 čajová lžička
Do vychlazeného zelí vmícháme omyté rozinky, cukr, skořici a špetku soli.
7.
Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. První polovinu rozválíme na papíře na pečení, nebo na fólii na pečení, ve velikosti plechu.
8.
Těsto s fólií nebo papírem přetáhneme do hlubšího plechu (42 x 32cm). Pokud nechceme použít na pečení papír nebo fólii, těsto rozválíme na pomoučeném vále a přemístíme ho do plechu vymazaného sádlem a vysypaného moukou. Na těsto rovnoměrně rozložíme zelnou nádivku.
10.
vejce slepičí 1 kus
Těsto přendáme na zelí, okraje přitlačíme, aby se spojily se spodním těstem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou.
11.
Pečeme v rozehřáté troubě při asi 180 °C přibližně 30 minut. Upečený koláč posypeme prosátým moučkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!