Zelno-fazolová polévka Šutolica (Šutelica)
Podle původního receptu se tato starodávná polévka připravovala v kotlíku na ohni a brambory se pekly v popelu. Nabízíme vám snadnou přípravu této chutné a zdravé polévky v moderní kuchyni.
recept,fotorecept,brambory,slanina prorostlá,zelí kvašené,fazole sterilovaná,Zeleninové polévky,Recepty slovenské kuchyně,Bezlepkové
Zeleninové polévky
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
brambory | 4 | kusy | |
cibule | 140 | gramů | |
fazole sterilovaná | 250 | gramů | |
olej slunečnicový | - | ||
pepř černý mletý | ½ | čajové lžičky | |
slanina prorostlá | 140 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | - | ||
sádlo | 40 | gramů | |
sůl | - | ||
voda | 1 | litr | |
zelí kvašené | 600 | gramů | |
česnek | 4 | stroužky |
Recept
2.
Alobal potřeme olejem, položíme na něj brambory, zabalíme a dáme péct do trouby na nejvyšší stupeň rovnou na mřížku. Pečeme asi 30-45 minut.
4.
cibule 140 gramů • slanina prorostlá 140 gramů
Cibuli očistíme, pokrájíme a přidáme k sádlu. Osmahneme a přidáme nakrájenou slaninu. Slaninu s cibulí chvíli spolu opékáme.
5.
zelí kvašené 600 gramů • pepř černý mletý ½ čajové lžičky • voda 1 litr
Přidáme vymačkané zelí, koření a vodu. Promícháme a vaříme 15 minut pod pokličkou.
8.
Upečené brambory vyndáme z trouby.
9.
Brambory pomocí vidliček roztrhneme ...
10.
... a vložíme do polévky. Můžeme podávat i se lžičkou zakysané smetany.
Dobrou chuť!