Zavařujeme okurky
Domácí sladkokyselé okurky. Okurky jsou vhodné ke konzumaci již měsíc po zavaření. Z uvedeného množství okurek (asi 10 cm dlouhých) získáme asi 25 kusů 0,7 l sklenic.
recept,fotorecept,okurka nakládačka,Zavařeniny,Bezlepkové,Bezlaktózové
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 600 | gramů | |
nakládač na zeleninu | 300 | gramů | |
ocet | 1.5 | litru | |
okurka nakládačka | 10 | kilogramů | |
voda | 5.25 | litru |
Recept
1. Příprava nálevu
voda 5.25 litru • nakládač na zeleninu 300 gramů • cukr krystalový 600 gramů • ocet 1.5 litru
V hrnci přivedeme k varu vodu, nakladač, cukr, ocet a 5 minut povaříme. Nálev necháme vychladnout. Pokud nevlastníme přiměřeně velký hrnec na uvaření celého nálevu můžeme ho vařit nadvakrát. Nálev nejrychleji vychladíme ve studené vodní lázni.
2. Příprava zavařovacích sklanic
Umyjeme zavařovací sklanice a víčka.
3. Příprava nakládaček
okurka nakládačka 10 kilogramů
Okurky pod tekoucí vodou dobře omyjeme. Čisté co nejtěsněji ukládáme do lahví. Na zavařování používáme různé velikosti nakládaček (5-10 cm). Okurky podle velikosti můžeme vkládat v celku, nebo podélně překrojené (větší 10-11 cm okurky). Podle potřeby můžeme okurky překrojit i na poloviny po šířce (platí u asi 10-11 cm okurkách). Takovými polovinami doplňujeme hlavně prostor nad většími okurkami, které jsme vkládali celé. Také můžeme kombinovat okurky celé s okurkami podélně překrojenými.
4. Zavařování okurek
Okurky ve sklenicích zalijeme pomocí naběračky vychlazeným nálevem. Nálev nalijeme asi 1 cm pod okraj zavařovací sklenice. Sklenice uzavřeme víčky ...
5.
... a sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 90 °C 5 minut. Horké sklenice opatrně z hrnce vyndáme, zabalíme do deky a necháme v dece vychladnout. Ze zavařovacího hrnce po každém zavařování část horké vody odlijeme a přilijeme do hrnce studenou. Postupně sterilujeme všechny sklenice.
Dobrou chuť!