Zavařujeme hrušky
recept,fotorecept,hruška,Zavařeniny,Bezlepkové,Bezlaktózové
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
citron | - | ||
cukr krystalový | - | ||
grapefruit | - | ||
hruška | - | ||
hřebíček celý | - | ||
kyselina citronová | - | ||
ocet | - | ||
voda | 0 |
Recept
2.
voda • kyselina citronová • ocet
Hrušky rozčtvrtíme, menší můžeme rozpůlit. Odstraníme jadřinec, zbytky okvětí a zdřevnatělé zbytky po stonku. Hrušky klademe do studené vody, v níž jsme rozpustili kyselinu citronovou v poměru 1 čajová lžička na 3 litry vody. Můžeme je klást i do mírně octové vody. Takto zachováme pěknou barvu hrušek a nezčernají nám.
3.
Na dno zavařovací sklenice vložíme plátek citronu, povkladáme hrušky, aby se jich co nejvíc vešlo, poslední vrstva má sahat 5 až 10 mm od okraje sklenice. Místo plátku citronu můžeme dát plátek grepu, hrušky od něj získají příjemnou kyselo-hořkou chuť.
4.
voda • cukr krystalový • hřebíček celý
Hrušky zalijeme nálevem z vody a cukru. Na 1 litr vody potřebujeme 650 g cukru. Nálev má sahat několik milimetrů nad povrch hrušek. Do každé sklenice přidáme 2-3 hřebíčky. Sklenice uzavřeme a sterilizujeme při teplotě kolem 90 °C 20 až 30 minut.
5.
Do 720 ml zavařovací sklenice se vejde přibližně 470 g oloupaných hrušek a 210 ml nálevu.
Dobrou chuť!