Zavařujeme červenou řepu s křenem
Červená řepa patří mezi nejléčivější druhy potravin. Můžeme z ní připravit velmi chutné a lehce stravitelné pokrmy. Sterilovaná červená řepa s křenem je vhodným doplňkem k jídlům z masa.
recept,fotorecept,červená řepa,křen čerstvý - kořen,Zavařeniny,Bezlepkové,Sezónní recepty,Bezlaktózové
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | polévkové lžíce | |
kmín drcený | 2 | čajové lžičky | |
křen čerstvý - kořen | 100 | gramů | |
ocet | 60 | mililitrů | |
sůl | 2 | čajové lžičky | |
voda | ½ | litru | |
červená řepa | 3.5 | kilogram |
Recept
1. Příprava červené řepy
červená řepa 3.5 kilogram
Bulvy červené řepy omyjeme a nožem odstraníme kořínky, případně zbytky stonku. Vložíme ji do studené vody a téměř doměkka uvaříme. Vodu vyliejeme a červenou řepu necháme vychladnout. Pak ji oloupeme a na hrubší nudličky nastrouháme.
2. Příprava křenu
křen čerstvý - kořen 100 gramů • voda ½ litru • ocet 60 mililitrů • sůl 2 čajové lžičky • kmín drcený 2 čajové lžičky • cukr krystalový 2 polévkové lžíce
Křen očistíme a co nejrychleji nastrouháme. Při strouhání se z něj uvolňují silné aromatické látky, které dráždí oči a dýchací cesty. Hned ho přidáme k nastrouhané červené řepě a promícháme. Přilijeme vodu a ocet, přidáme sůl, cukr a kmín. Důkladně rozmícháme, případně podle chuti zvýšíme množství některé z ingrediencí.
3.
Směs z červené řepy a křenu naplníme do malých (370 ml) zavařovacích sklenic. Plníme cca 2,5 cm pod okraj sklenice. Po naplnění všech sklenic do každé přilijeme tekutinu, která nám zůstala v nádobě, v níž byla červená řepa s křenem a dalšími ingrediencemi.
4.
Sklenice uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80-85 °C. Z uvedeného množství připravíme 8 malých sklenic o objemu 370 ml. Takto připravenou červenou řepu můžeme i bez sterilizace uchovávat v ledničce pár dní. Sterilovaná vydrží několik měsíců.
Dobrou chuť!