Vepřová šunka ze šunkovaru
Domácí dušená šunka se 100% obsahem vepřového masa, bez konzervantů a dalších přídavných látek. Šunka má po uvaření přírodní barvu a chuť vařeného masa. Je tou nejvhodnější šunkou pro děti. Z uvedeného množství masa získáme asi 650 g šunky.
recept,fotorecept,vepřová kýta,Vepřové maso,Masopust,Bezlepkové,Bezlaktózové
Vepřové maso
Recept
1.
vepřová kýta 1 kilogram
Čerstvé vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky různé velikosti.
2.
voda 100 mililitrů • sůl 12 gramů • cukr krystalový 1 čajová lžička
Ve vodě rozpustíme sůl a cukr. Roztokem zalijeme maso a pořádně promícháme. Mícháme asi 10 minut, roztok se vsákne do masa.
3.
Do šunkovaru vložíme sáček na vaření šunky nebo tlačenky. Do sáčku vkládáme postupně kousky masa a maso co nejvíce stlačujeme ke dnu. Mezi jednotlivými kousky masa nesmí zůstat mezery, v nichž by byl vzduch.
4.
Dobře stlačené maso uzavřeme v nádobě na vaření šunky přítlačným pístem (součást šunkovaru) a šunkovar uložíme na 48 hodin do ledničky.
5.
Po dvou dnech vložíme šunkovar do vody. Voda musí sahat asi 1,5 cm pod horní okraj šunkovaru. Šunkovar nesmí být celý pod vodou, do šunky se nesmí dostat voda.
6.
Šunku vaříme 2,5 hodiny při teplotě vody 80 °C. Voda nesmí vřít. Šunka se v podstatě dusí, ne vaří. Po uplynutí uvedené doby šunkovar vyjmeme a necháme ho dobře vychladnout. Pro rychlejší chlazení ho můžeme ponořit do studené vody, opět ne celý, aby se voda nedostala dovnitř. Pak uvolníme přítlačný píst a uvařenou šunku z nádoby vyklopíme.
7.
Odstraníme igelitový sáček a šunku nakrájíme.
8.
Tence ji nejlépe nakrájíme na elektrickém kráječi.
9.
Šunka je velmi chutná s čerstvým chlebem a hořčicí.
Dobrou chuť!