Velikonoční preclíky
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka hladká,mouka hladká,Slané chuťovky,Velikonoční recepty
Slané chuťovky
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
droždí čerstvé | 42 | gramů | |
kmín drcený | - | ||
mléko | 450 | mililitrů | |
mouka hladká | 750 | gramů | |
mák | - | ||
semínka sezamová | - | ||
sůl | 1 | čajová lžička | |
sůl | - | ||
tuk ztužený - margarín | 180 | gramů | |
vejce slepičí | 2 | kusy |
Recept
1. Příprava těsta
mléko 450 mililitrů • droždí čerstvé 42 gramů • cukr krystalový 1 čajová lžička • mouka hladká 750 gramů • sůl 1 čajová lžička • vejce slepičí 1 kus • tuk ztužený - margarín 180 gramů
Mléko mírně zahřejeme, přilijeme ho k droždí, přidáme 1 čajovou lžičku cukru a 1 čajovou lžičku z navážené mouky. Necháme vzejít kvásek. Do hlubší nádoby nasypeme mouku, přidáme vejce, sůl, rozpuštěné máslo a připravený kvásek. Vypracujeme hladké těsto.
2.
Těsto uzavřeme v nádobě a necháme cca půl hodiny kynout na teplém místě.
3.
Vykynuté těsto položíme na pracovní desku posypanou moukou. Vytvoříme z něj válečky, které nakrájíme na více částí.
4.
Z nich vytvoříme na tenké válečky, případně jen natáhneme na délku cca 30 cm.
5.
Pak tvarujeme preclíky, které necháme na pracovní desce vykynout.
6.
vejce slepičí 1 kus • sůl • kmín drcený • mák • semínka sezamová
Preclíky pendáme na plech vyložený papírem na pečení. Každý preclík potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme solí. Podle chuti preclíky můžeme posypat mletým kmínem, mákem, sezamovými semínky a pod. Pečeme v předem vyhřáté troubě, na středním stupni, 25 minut.
7.
Vychladlé preclíky skladujeme v uzavřené nádobě.
Dobrou chuť!