Velikonoční kohoutek
Inovativně pečené buchty z kynutého těsta ve velikonočním provedení.
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka polohrubá,povidla švestková,tvaroh hrudkový,Koláče,Velikonoční recepty
Koláče
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 0 | ||
cukr krystalový | - | ||
cukr moučkový | 1 | čajová lžička | |
cukr moučkový | 30 | gramů | |
cukr moučkový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr vanilkový | 1 | kus | |
droždí čerstvé | 25 | gramů | |
mléko | 1 | čajová lžička | |
mléko | 205 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 470 | gramů | |
máslo | 60 | gramů | |
olej slunečnicový | - | ||
povidla švestková | 130 | gramů | |
rum | 1 | polévková lžíce | |
skořice mletá | 0 | ||
sůl | 1 | špetka | |
tvaroh hrudkový | 130 | gramů | |
vaječný žloutek | 1 | kus | |
vejce slepičí | 2 | kusy |
Recept
1. Příprava kvásku
droždí čerstvé 25 gramů • mléko 125 mililitrů • cukr moučkový 1 čajová lžička
Z droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek.
2. Příprava těsta
mouka polohrubá 470 gramů • vejce slepičí 1 kus • máslo 60 gramů • cukr moučkový 30 gramů • sůl 1 špetka • rum 1 polévková lžíce • mléko 80 mililitrů
Když kvásek vykyne, vlijeme ho do nádoby se surovinami určenými do těsta. Těsto zpracujeme tak, aby se odlepovalo od nádoby. Poprášíme ho moukou a necháme přikryté asi 20 minut kynout.
3. Tvarování buchtiček
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále a rozdělíme na přibližně 20 čtverečků, abychom měli dost kousků na vytvoření kohoutka. Na čtverečky naneseme předem připravenou nádivku a vytvarujeme malé buchtičky. Dva čtverečky necháme prázdné na vytvoření hřebínku, zobáčku a křídla.
4.
vejce slepičí 1 kus • mléko 1 čajová lžička • cukr krystalový
Buchtičky poklademe na vymaštěný plech ve tvaru kohouta, z rozinky uděláme oko, potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a špetkou cukru, necháme chvíli kynout.
5. Pečeme
Vložíme do vyhřáté trouby na 15 minut. Po vytažení z trouby horkého kohoutka potřeme olejem, aby se pěkně leskl.
6. Povidlová náplň
povidla švestková 130 gramů • skořice mletá • citronová kůra
Švestková povidla smícháme se špetkou skořice, citronovou kůrou a dobře promícháme.
7. Tvarohová nádivka
tvaroh hrudkový 130 gramů • vaječný žloutek 1 kus • cukr moučkový 2 polévkové lžíce • skořice mletá • citronová kůra • cukr vanilkový 1 kus
Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, špetkou skořice, citronovou kůrou a žloutkem.
Dobrou chuť!