Vánoční štola
Slaďoučká kynutá dobrota plná chutných ingrediencí. Traduje se, že upečená štola by měla do konzumace alespoň 14 dní odstát. Prý se spojí chutě... Naše štola je vhodná ke konzumaci hned po upečení. Může samozřejmě postát, ale tahle se Vánoc nedočká. :)
recept,fotorecept,rozinky,kandované ovoce mix,mandlové lupínky,Sladké snídaně,Vánoční recepty
Sladké snídaně
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 1 | polévková lžíce | |
cukr krystalový | 30 | gramů | |
cukr moučkový | 60 | gramů | |
cukr moučkový | - | ||
droždí čerstvé | 30 | gramů | |
kandované ovoce mix | 100 | gramů | |
mandlové lupínky | 100 | gramů | |
mléko | 150 | mililitrů | |
mouka hladká | 200 | gramů | |
mouka polohrubá | 200 | gramů | |
máslo | 250 | gramů | |
ořechy vlašské mleté | 50 | gramů | |
rozinky | 100 | gramů | |
rum | - | ||
vaječný žloutek | 3 | kusy |
Recept
2.
kandované ovoce mix 100 gramů
K rozinkám přidáme kandované ovoce, promícháme a necháme tyto dobroty v rumu marinovat. :)
3.
mléko 150 mililitrů • cukr krystalový 30 gramů • droždí čerstvé 30 gramů
Do teplého mléka přidáme cukr a droždí. Necháme vzejít kvásek.
4.
mouka hladká 200 gramů • mouka polohrubá 200 gramů • vaječný žloutek 3 kusy • máslo 150 gramů • cukr moučkový 60 gramů • citronová kůra 1 polévková lžíce
Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a přilijeme kvásek.
5.
Vypracujeme těsto a necháme ho přikryté hodinu kynout na teplém místě.
6.
Z rozinek a ovoce slijeme rum, který se nevsákl. Rum vypijeme :) a rozinky s ovocem přisypeme k těstu.
7.
mandlové lupínky 100 gramů • ořechy vlašské mleté 50 gramů
Přidáme nasekané mandle (případně mandlové lupínky) a mleté ořechy.
8.
Opět dobře prohněteme, zakryjeme a necháme půl hodinu kynout.
9.
Vykynuté těsto položíme na papír na pečení ve velikosti plechu. Těsto zlehka rozválíme do oválu. Pomocí papíru přeložíme nejprve jednu a pak druhou stranu směrem do středu.
10.
Štolu i s papírem přesuneme na plech.
11.
Zakryjeme alobalem a pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Na posledních 10 minut pečení alobal odstraníme.
13.
Pak ji posypeme prosátým moučkovým cukrem tak, aby se vytvořila poměrně silná cukrová vrstva. Právě díky máslu se cukr na štolu dobře přichytí.
14.
Necháme vychladnout a můžeme podávat. Uchováváme v uzavřené nádobě.
Dobrou chuť!