Vánočka
Domácí je nejlepší. Během roku i na Vánoce. Dětem chutnají i "vánočkové dukátové buchtičky", kdy vánočku nakrájíme na kostičky a na talíři zalijeme vanilkovým pudinkovým krémem.
recept,fotorecept,rozinky,mléko,droždí čerstvé,máslo,vejce slepičí,vejce slepičí,mouka hladká,mouka polohrubá,Sladké snídaně,Vánoční recepty
Sladké snídaně
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 100 | gramů | |
cukr vanilkový | 20 | gramů | |
droždí čerstvé | 30 | gramů | |
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka hladká | 300 | gramů | |
mouka polohrubá | 200 | gramů | |
máslo | 125 | gramů | |
rozinky | 60 | gramů | |
vejce slepičí | 2 | kusy |
Recept
1. Příprava těsta
rozinky 60 gramů • mléko 200 mililitrů • droždí čerstvé 30 gramů • cukr krystalový 100 gramů • cukr vanilkový 20 gramů • máslo 125 gramů • vejce slepičí 1 kus • mouka hladká 300 gramů • mouka polohrubá 200 gramů
Rozinky omyjeme a namočíme na chvíli do vody. Mléko mírně zahřejeme, přidáme do něj čajovou lžičku cukru, čajovou lžičku mouky (z odvážených ingrediencí) a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Do hlubší mísy vsypeme obě mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, kvásek a scezené rozinky.
2.
Uhněteme těsto a zakryjeme v nádobě. Necháme vykynout při pokojové teplotě 1 hodinu.
3.
Těsto vyjmeme na pomoučený vál a rozdělíme na šest větších částí a dvě menší. Z větších částí uděláme 6 válečků o délce cca 35 cm, z menších částí válečky cca 20 cm dlouhé.
4.
Ze tří válečků upleteme cop a přendáme ho na plech vyložený papírem na pečení. Pomocí dřevěného válečku, jemným zatlačením do těsta uděláme do středu copu po celé jeho délce prohlubeň.
5.
Uděláme cop z dalších tří válečků a položíme ho do prohlubně prvního copu. Zopakujeme postup s dřevěným válečkem a znovu vytvoříme prohlubeň.
6.
Spleteme poslední 2 válečky těsta a tento jednoduchý cop položíme do vytvořené prohlubně ve druhém copu.
7.
Po stranách vánočky napícháme krátké špejle, aby neztratila tvar při pečení. Na plechu ji necháme ještě 20 minut kynout.
8.
vejce slepičí 1 kus
Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a podle chuti ji můžeme posypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na středním teplotním stupni (150 - 170 °C) cca 35 minut. Správnost upečení vyzkoušíme zapíchnutím špejle do vánočky - špejli vytáhneme a pokud těsto zachycené na ní nelepí, je správně upečená.
9.
Upečenou, po odstranění pomocných špejlí. potřeme mlékem a posypeme cukrem. Vychladlou krájíme.
Dobrou chuť!