Vanilkové soufflé
Návod na přípravu jednoduchého francouzského dezertu, jehož základ tvoří hustá bílá omáčka a sníh z vaječných bílků.
recept,fotorecept,aroma vanilková,vaječný žloutek,vaječný bílek,Koláče,Recepty francouzské kuchyně
Koláče
Recepty francouzské kuchyně
Ingredience
Ingredience
aroma vanilková | ¼ | čajové lžičky | |
citronová šťáva | 1 | čajová lžička | |
cukr krystalový | 2.5 | polévkové lžíce | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 150 | mililitrů | |
mouka hladká | 1 | polévková lžíce | |
máslo | 40 | gramů | |
sůl | - | ||
vaječný bílek | 2 | kusy | |
vaječný žloutek | 2 | kusy |
Recept
1.
máslo 30 gramů • mouka hladká 1 polévková lžíce
Na mírném ohřevu vmícháme mouku do rozpuštěného másla.
2.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů
Postupně po trošce přimícháváme teplé mléko a vaříme hustou bílou omáčku.
3.
máslo 10 gramů • cukr krystalový ½ polévkové lžíce
Malé zapékací misky (ramekin) vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
4.
sůl • aroma vanilková ¼ čajové lžičky • vaječný žloutek 2 kusy • cukr krystalový 2 polévkové lžíce • citronová šťáva 1 čajová lžička
Přimícháme uvedené ingredience.
6.
Vmícháme třetinu sněhu do těsta.
7.
Jemně vmícháme zbytek sněhu do těsta.
8.
Těsto rovnoměrně nadávkujeme do čtyř misek. Pokud byste použili menší šálky, naplňte je jen do 2-3 cm ode dna.
9.
Pečeme 14 min. při teplotě 200 °C.
10.
Servírujeme ještě teplé, dokud soufflé vystouplá nad formou.
Dobrou chuť!