Tvarohový dort s jahodovým želé
... jen se tak po něm zapráší. :)
recept,fotorecept,jahodový kompot,jahodový kompot,dortové želé červené,dortové želé červené,tvaroh měkký,lekvár jahodová,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty ›
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 2 | čajové lžičky | |
cukr krystalový | 40 | gramů | |
cukr moučkový | 200 | gramů | |
cukr vanilkový | 10 | gramů | |
dortové želé červené | 20 | gramů | |
jahodový kompot | 1230 | gramů | |
jedlá želatina | 25 | gramů | |
kakao - prášek | 1 | polévková lžíce | |
kypřicí prášek do pečiva | 1 | čajová lžička | |
kypřicí prášek do pečiva | 7 | gramů | |
lekvár jahodová | - | ||
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka hladká | 150 | gramů | |
mouka polohrubá | 30 | gramů | |
máslo | 50 | gramů | |
ořechy vlašské mleté | 30 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 500 | mililitrů | |
tvaroh měkký | 750 | gramů | |
vejce slepičí | 3 | kusy | |
čokoláda 85% | 50 | gramů | |
škrob kukuřičný | 30 | gramů |
Recept
1. Jahodové želé
jahodový kompot 410 gramů • cukr krystalový 40 gramů • dortové želé červené 10 gramů
Formu na dort vyložíme potravinářskou fólií. Na fólii rozložíme rozpůlené jahody (185 g). Šťávu z jahodového kompotu (225 ml) rozmícháme s cukrem a dortovým želé, uvedeme do varu a odstavíme. Želé pomalu nalijeme na jahody a necháme v chladu ztuhnout.
2. 1. korpus
mouka hladká 150 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička • cukr moučkový 50 gramů • cukr vanilkový 10 gramů • citronová kůra 2 čajové lžičky • vejce slepičí 1 kus • máslo 50 gramů
Z mouky, kypřícího prášku, obou cukrů, strouhané citronové kůry, vajíčka a rozpuštěného másla umícháme těsto.
3.
Na plech položíme papír na pečení, který jsme si vystřihli do tvaru dortové formy. Na papíře rozválíme těsto, položíme na něj kruh z dortové formy a těsto dotlačíme prsty k okraji. Propícháme vidličkou a 20 minut pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C.
4. 2. korpus
vejce slepičí 2 kusy • cukr moučkový 50 gramů • škrob kukuřičný 30 gramů • mouka polohrubá 30 gramů • kypřicí prášek do pečiva 7 gramů • ořechy vlašské mleté 30 gramů • kakao - prášek 1 polévková lžíce
Vajíčka utřeme s cukrem, škrobovou moučkou, moukou, kypřícím práškem, mletými ořechy a kakaem.
5.
Těsto vlijeme do pečícím papírem vystlané dortové formy a při 180 °C ho 10 minut pečeme.
6. Tvarohovo-smetanová náplň
jedlá želatina 25 gramů • mléko 200 mililitrů
Želatinu rozpustíme v mléce mírným zahřátím. Při zahřívání nám je indikátorem teploty malíček ruky vložený do roztoku - nesmí nás pálit.
7.
tvaroh měkký 750 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 500 mililitrů • cukr moučkový 100 gramů
Tvaroh utřeme se smetanou a cukrem, vmícháme rozpuštěnou želatinu.
8. Dort poskládáme
Na první korpus natřeme marmeládu a položíme na něj druhý korpus.
9.
jahodový kompot 820 gramů
Na druhý korpus rozložíme poloviny jahod (370 g). Na korpusy navlékneme kruh z dortové formy.
10.
Na jahody rovnoměrně rozetřeme polovinu náplně.
11.
Na náplň opatrně přeneseme (vyklopíme) ztuhlé jahodové želé. Zakryjeme druhou polovinou náplně a dort necháme nejméně 4 hodiny v chladu tuhnout. Pak nožem opatrně uvolníme náplň od formy a kruh stáhneme.
12. Zdobení
dortové želé červené 10 gramů
Šťávu z jahodového kompotu (225 ml) rozmícháme s dortovým želé, uvedeme do varu a odstavíme. Pomocí štětce nanášíme želatinu na boky dortu. Krátce zchladíme.
14. ... mňááám...
Dobrou chuť!