Tvarohovo-švestkový koláč
Vynikající a mimořádně šťavnatý koláč s bohatou tvarohovou náplní.
recept,fotorecept,švestky ,tvaroh jemný měkký,ořechy vlašské mleté,Koláče
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | ½ | čajové lžičky | |
cukr krystalový | 75 | gramů | |
droždí čerstvé | 15 | gramů | |
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka hladká | 200 | gramů | |
mouka hladká | - | ||
mouka polohrubá | - | ||
máslo | - | ||
olej olivový | 20 | mililitrů | |
ořechy vlašské mleté | 50 | gramů | |
rozinky | - | ||
skořice mletá | 2 | čajové lžičky | |
smetana 30 % kyselá | 70 | gramů | |
sůl | - | ||
tvaroh jemný měkký | 750 | gramů | |
vejce slepičí | 4 | kusy | |
švestky | - |
Recept
1.
mléko 50 mililitrů • droždí čerstvé 15 gramů • cukr krystalový ½ čajové lžičky
V teplém mléce rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek.
2.
mouka hladká 200 gramů • cukr krystalový 15 gramů • sůl • vejce slepičí 2 kusy • smetana 30 % kyselá 70 gramů
Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, špetku soli, vajíčka a smetanu.
4.
Uhněteme těsto a necháme zakryté na teplém místě, vykynout.
7.
švestky • rozinky • skořice mletá 2 čajové lžičky
Na plech vložíme těsto a po bocích ho vytáhneme. Na těsto poklademe poloviny švestek (čerstvých nebo kompotovaných, případně mrazených - ty je nutné před použitím rozmrazit)) a posypeme umytými rozinkami podle potřeby. Množství švestek závisí na tom kolik jich máte, těsto jimi může být pokryto celé. Povrch švestek a rozinek posypeme skořicí.
8.
tvaroh jemný měkký 750 gramů • cukr krystalový 60 gramů • mléko 100 mililitrů • vejce slepičí 2 kusy
Tvaroh utřeme s cukrem, mlékem a vajíčky.
9.
Rovnoměrně ho rozdělíme na švestky ...
10.
... a rozetřeme.
12.
Koláč upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C, dokud nemáme okraje pěkně upečené.
13.
Vychlazený koláč nakrájíme na obdélníky. Kynuté těsto v koláči je jemné a proto můžeme koláč konzumovat i jako dezert - dezertní vidličkou.
Dobrou chuť!