Tvarohovo-borůvkový koláč
Tvarohový koláč s korpusem z lineckého těsta sladkým tvarohem, ovocem a zapečeným sněhem.
recept,fotorecept,tvaroh jemný 40 - 45% tuku,borůvkový kompot,Koláče
Koláče
Kategorie
Koláče ›
Ingredience
Ingredience
borůvkový kompot | 200 | gramů | |
cukr krystalový | 200 | gramů | |
cukr krystalový | 4 | polévkové lžíce | |
cukr vanilkový | 1 | kus | |
kypřicí prášek do pečiva | 1 | čajová lžička | |
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka hladká | 230 | gramů | |
máslo | 130 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 100 | gramů | |
tvaroh jemný 40 - 45% tuku | 250 | gramů | |
vaječný bílek | 3 | kusy | |
vaječný žloutek | 3 | kusy | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
škrob kukuřičný | 20 | gramů |
Recept
1. Příprava těsta
mouka hladká 230 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička • cukr krystalový 130 gramů • máslo 130 gramů • vejce slepičí 1 kus
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce a změklý rostlinný tuk nebo máslo. Vypracujeme hladké těsto.
2.
Těsto rovnoměrně vtlačíme do kulaté koláčové formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou.
3. Příprava náplně
mléko 200 mililitrů • tvaroh jemný 40 - 45% tuku 250 gramů • cukr vanilkový 1 kus • cukr krystalový 70 gramů • škrob kukuřičný 20 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 100 gramů • vaječný žloutek 3 kusy
Mléko, tvaroh, cukr, kukuřičný škrob (Zlatý klas), žloutky a zakysanou smetanu dáme do mixéru a rozšleháme na hladký krém.
4.
Krém vylijeme na těsto.
5.
Vložíme do rozehřáté trouby a pomalu pečeme asi 20 minut pokud krém neztuhne a těsto nezačne tmavnout.
6. Příprava sněhu
vaječný bílek 3 kusy • cukr krystalový 4 polévkové lžíce • borůvkový kompot 200 gramů
Během pečení vyšleháme bílky s cukrem dotuha. Scedíme borůvkový kompot a necháme okapat.
7.
Na téměř dopečený koláč rovnoměrně rozsypeme borůvky.
8.
Na borůvky opatrně rovnoměrně naneseme ušlehaný sníh a lžičkou uděláme vlny.
9.
Koláč dopečeme asi 8-10 minut, dokud nezačne hnědnout sníh.
Dobrou chuť!