Třípatrový kaštanový dort
Jemný dort s kaštano-votvarohovým krémem a banány. Dort je chuťově vyvážený, tvořený z oblíbeného piškotového těsta a jednoduše zdobený. Nemusíte být cukráři, abyste ho zvládli. S naším postupem to hravě dokážete a klidně jím můžete gratulovat i k 85. narozeninám.
recept,fotorecept,kaštanové pyré,kaštanové pyré,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty ›
Ingredience
Ingredience
banán | 1 | kilogram | |
cukr moučkový | 300 | gramů | |
džem rybízový | - | ||
kakao - prášek | 1 | polévková lžíce | |
kaštanové pyré | 700 | gramů | |
kypřicí prášek do pečiva | 20 | gramů | |
mouka polohrubá | 220 | gramů | |
máslo | 200 | gramů | |
olej slunečnicový | 100 | mililitrů | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 500 | mililitrů | |
sůl | 1 | špetka | |
tvaroh jemný měkký | 500 | gramů | |
vaječný bílek | 12 | ||
vaječný žloutek | 12 | ||
voda | 100 | mililitrů | |
čokoláda 85% | 100 | gramů |
Recept
1. Pečení korpusů
Formy na pečení vyložíme papírem na pečení.
3.
mouka polohrubá 220 gramů • kypřicí prášek do pečiva 20 gramů
Prosátou mouku promícháme s kypřicím práškem.
5.
olej slunečnicový 100 mililitrů • voda 100 mililitrů
Do vyšlehaných žloutků přilijeme olej a vodu. Promícháme.
6.
Přisypeme a zapracujeme připravenou mouku.
7.
Jemně vmícháme sníh z vaječných bílků.
8.
Těsto nalijeme do dvou třetin největší...
9.
...a nejmenší formy.
11.
... a vylijeme ho do střední formy.
12.
Největší a střední formu pečeme najednou přibližně 12-16 minut při teplotě 175-180 °C. Zda je těsto upečené vyzkoušíme zapíchnutím špejle, která musí po vyjmutí zůstat suchá. Těsto v nejmenší formě pečeme asi 8-10 minut.
13.
máslo 200 gramů • cukr moučkový 150 gramů
Máslo, zahřáté na pokojovou teplotu, vyšleháme dohladka s cukrem.
14.
kaštanové pyré 500 gramů • tvaroh jemný měkký 500 gramů
Přidáme rozmrazené kaštanové pyré a tvaroh.
15.
Vymícháme dohladka.
17.
Šlehačku vmícháme do krému a krém uložíme do chladničky. Necháme 20 minut lehce ztuhnout.
18.
čokoláda 85% 100 gramů
Zatímco nám částečně tuhne krém v chladničce, připravíme si čokoládové a kaštanové zdobení na dort. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
20.
Kuličky obalíme v čokoládě, poklademe na mřížku a v chladu necháme ztuhnout.
21.
Další ozdoby můžeme vytvořit tak, že si například listy potřeme čokoládou...
22.
... nebo na pečicí papír nastříkáme z čokolády mřížku. Po uložení a ztuhnutí v chladu ...
23.
... čokoládu z listů...
24.
... i papíru jednoduše stáhneme.
25.
Velký a střední korpus překrojíme na polovinu. Malý korpus překrojíme na třetiny. Část krému si odložíme na závěrečné potření dortu. Krém přiměřeně rozdělíme na korpusy a rozetřeme (viz foto).
26.
banán 1 kilogram
Banány oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka. Banánová kolečka poklademe na každou vrstvu krému.
27.
Dort sestavíme. Spojíme velké korpusy, střední korpusy a malé korpusy. Na přechody mezi velikostmi korpusů natřeme v jemné vrstvě džem. Celý dort potáhneme krémem ...
28.
kaštanové pyré 50 gramů
... a ozdobíme čokoládovými ozdobami a jemně rozdrobeným kaštanovým pyré.
Dobrou chuť!