Tradiční francouzský jablečný koláč
Výborný koláč jemné máslové chuti plný šťavnatých jablek. Jedna porce vám bude zaručeně málo. :)
recept,fotorecept,jablka,povidla meruňková,Koláče,Sezónní recepty
Koláče
Kategorie
Koláče › Sezónní recepty › Sezona - Jablka (zima) › Sezona - Jablka (podzim) › Dezerty z jablek › Jablkové koláče ›
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 30 | gramů | |
cukr třtinový | 2 | polévkové lžíce | |
jablka | 600 | gramů | |
mouka hladká | 100 | gramů | |
mouka polohrubá | 100 | gramů | |
máslo | 150 | gramů | |
povidla meruňková | 4 | polévkové lžíce | |
rum třtinový bílý | 3 | polévkové lžíce | |
sůl | 1 | špetka | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
voda | 2 | polévkové lžíce |
Recept
1.
mouka hladká 100 gramů • mouka polohrubá 100 gramů • sůl 1 špetka • máslo 100 gramů • cukr moučkový 30 gramů • vejce slepičí 1 kus • voda 2 polévkové lžíce
Navážíme obě mouky do misky, přidáme k nim špetku soli, změklé máslo, cukr, vejce a vodu.
2.
Vypracujeme kompaktní těsto, které uložíme na 15 minut ztuhnout do lednice.
4.
Těsto vyndáme z lednice a rozválíme ho v kulaté formě. Okraje vymačkáme prsty do výšky okraje formy.
6.
cukr třtinový 2 polévkové lžíce
Pak je posypeme cukrem a dáme do vyhřáté trouby na 170 °C péct. Pečeme 40 minut.
7.
povidla meruňková 4 polévkové lžíce • rum třtinový bílý 3 polévkové lžíce
V misce rozmícháme džem s alkoholem (rumem nebo amarettem).
8.
Připravený džem štětcem natřeme na téměř upečený koláč ...
9.
... a na 10 minut ho dáme do trouby dopéct. Koláč umístíme na nejvyšší mřížku a dopečeme při nejvyšší teplotě. Pokud máme v troubě gril, můžeme ho nechat zapéct i pod grilem.
10.
Vychlazený koláč nakrájíme a podáváme. Manipulujeme s ním opatrně, protože máslové těsto je křehké.
Dobrou chuť!