Tažený makovo-višňový štrúdl
Tradiční recept na nejlepší štrúdl, tak jak se ho naše babička naučila od své babičky. Suroviny na těsto jsou na dva štrúdly z kila mouky. Můžete si udělat jeden makový a druhý např. tvarohovoý nebo jablečný.
recept,fotorecept,višně,mák mletý,Štrúdly
Štrúdly
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | polévkové lžíce | |
mouka hladká 00 Extra | 1 | kilogram | |
mák mletý | 150 | gramů | |
máslo | 120 | gramů | |
ocet | 1 | ||
sůl | - | ||
vejce slepičí | 1 | kus | |
višně | 500 | gramů | |
voda | 2 | decilitry |
Recept
3.
vejce slepičí 1 kus • máslo 60 gramů • sůl
Přidáme vejce, špetku soli a změklé máslo. Promícháme zpočátku příborovým nožem a později mícháme rukama. Ke konci těstem boucháme o pracovní desku, dokud se nepřestane lepit.
4.
Těsto rozdělíme na dva stejně velké bochánky a odložíme na pomoučený vál. Přikryjeme rozehřátým, přiměřeně velkým hrncem. Necháme odležet 45 minut.
5.
Na stůl si rozprostřeme bílý ubrus, nebo prostěradlo a jemně pomoučíme. Mouku roztáhneme po celé ploše, aby se nám těsto při vytahování nelepilo.
7.
Pokračujeme ve vytahování, dokud se těsto moc netrhá. Nevadí pokud se místy vytvoří díra. Výsledkem bude téměř průsvitné tenoučké těsto.
8.
Okraje ořízneme po celém obvodu.
9.
višně 500 gramů • cukr krystalový 2 polévkové lžíce • mák mletý 150 gramů
Na polovinu povrchu těsta vrstvíme mletý mák, cukr a višně. Pokud chceme mít višně vypeckované, je třeba je nechat po odpeckování okapat a těsto posypat ještě strouhankou.
10.
Těsto ze tří stran přeložíme nadzvednutím ubrusu přes nádivku, aby při pečení nádivka nevytékala.
11.
Pokračujeme ze širší strany v rolování pomocí ubrusu.
12.
Štrúdl patrně překlopíme na vymazaný plech do tvaru podkovy. Pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a rozetřeme.
13.
Pečeme v dobře rozehřáté troubě na 240 °C dozlatova.
Dobrou chuť!