Sváteční jablečný koláč
Výborný šťavnatý koláč na dny sváteční. Podáváme ozdobený šlehačkou a posypaný strouhanou čokoládou.
recept,fotorecept,jablka,Koláče,Velikonoční recepty,Sezónní recepty
Koláče
Kategorie
Koláče › Velikonoční recepty › Sezónní recepty › Dezerty z jablek › Sezona - Jablka (podzim) › Sezona - Jablka (zima) › Jablkové koláče ›
Ingredience
Ingredience
Zlatý klas | 80 | gramů | |
cukr krystalový | 300 | gramů | |
jablka | 1000 | gramů | |
kypřicí prášek do pečiva | 15 | gramů | |
mouka polohrubá | 200 | gramů | |
máslo | - | ||
olej slunečnicový | 100 | mililitrů | |
vejce slepičí | 4 | kusy | |
voda | 400 | mililitrů |
Recept
1. Příprava těsta
vejce slepičí 4 kusy • cukr krystalový 200 gramů • olej slunečnicový 100 mililitrů • voda 100 mililitrů
Celá vajíčka vyšleháme s cukrem, přidáme olej a vodu, znovu utřeme.
2.
mouka polohrubá 200 gramů • kypřicí prášek do pečiva 15 gramů • máslo • mouka polohrubá
Do mouky vmícháme kypřící prášek. Suchou směs přidáme k mokré směsi a smícháme. Plech vymažeme a vysypeme moukou, vylijeme na něj těsto a v předehřáté troubě pečeme 20 minut.
3. Jablečná kaše
jablka 1000 gramů
Jabka omyjeme, překrojíme na čtvrtky a vykrojíme z nich jadřince. Nastrouháme na hrubším struhadle. Jablka strouháme tak, že strouháme dužinu až nám v ruce zůstane slupka.
4.
voda 300 mililitrů • Zlatý klas 80 gramů • cukr krystalový 100 gramů
V hrnci ve vodě rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Přidáme jablka. Zahříváním uvedeme do varu a mícháním uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout.
5.
Vychladlou kaši rozetřeme po povrchu upečeného těsta.
6.
Nakrájíme na řezy, ozdobíme a podáváme. Uchováváme v chladu.
Dobrou chuť!