Štědrák
Tradiční vánoční kynutý koláč, štědře naplněný oblíbenou makovou, ořechovou, povidlovou a tvarohovou náplní.
recept,fotorecept,povidla švestková,ořechy vlašské mleté,mák mletý,tvaroh hrudkový,Koláče,Vánoční recepty
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
cukr krystalový | 140 | gramů | |
cukr moučkový | 60 | gramů | |
droždí čerstvé | 20 | gramů | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 600 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 1 | čajová lžička | |
mouka polohrubá | 500 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
mák mletý | 200 | gramů | |
máslo | 80 | gramů | |
ořechy vlašské mleté | 250 | gramů | |
povidla švestková | 180 | gramů | |
pšeničná krupice | 1 | polévková lžíce | |
rozinky | 50 | gramů | |
rozinky | - | ||
rum | 4 | polévkové lžíce | |
sůl | 1 | špetka | |
tvaroh hrudkový | 300 | gramů | |
vaječný bílek | 1 | kus | |
vaječný žloutek | 1 | kus | |
vejce slepičí | 2 | kusy | |
voda | 2 | polévkové lžíce |
Recept
1.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů • droždí čerstvé 20 gramů • cukr krystalový 1 čajová lžička • mouka polohrubá 1 čajová lžička
V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.
3.
mouka polohrubá 500 gramů • sůl 1 špetka • vaječný žloutek 1 kus
Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a vaječný žloutek.
4.
Přilijeme kvásek a mléko s máslem.
5.
Vypracujeme těsto, zakryjeme...
6.
... a necháme vykynout.
7.
povidla švestková 180 gramů • rum 4 polévkové lžíce • voda 2 polévkové lžíce
Povidla rozmícháme s rumem a podle potřeby i s trochou vody.
8.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů • cukr krystalový 60 gramů • ořechy vlašské mleté 250 gramů
Mléko s cukrem přivedeme do varu, zalijeme ořechy a promícháme.
9.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů • cukr krystalový 80 gramů • mák mletý 200 gramů
Mléko s cukrem přivedeme do varu, zalijeme mák a promícháme. Pokud je nádivka moc hustá přidáme ještě trochu mléka.
10.
tvaroh hrudkový 300 gramů • vejce slepičí 1 kus • vaječný bílek 1 kus • cukr moučkový 60 gramů • rozinky 50 gramů • pšeničná krupice 1 polévková lžíce
Tvaroh smícháme s vajíčkem, vaječným bílkem, cukrem, rozinkami a trochou krupice.
11.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části. Každou část postupně vyválíme na pomoučeném vále do o trochu většího tvaru než je forma. Pomocí kruhu formy vykrojíme. Těsto vložíme do formy.
12.
Na těsto rovnoměrně rozetřeme makovou nádivku.
13.
Položíme druhé těsto a rozetřeme ořechovou nádivku. Položíme třetí těsto a rozetřeme na něj povidlovou nádivku.
14.
Položíme poslední těsto a rozetřeme tvarohovou náplň.
15.
Ze zbytků těsta vytvoříme tenké válečky...
16.
rozinky • vejce slepičí 1 kus
... a poklademe je do tvaru mřížky na koláč. Do vzniklých otvorů vložíme rozinky. Koláč necháme 45 minut kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem.
17.
Pečeme 30 minut při teplotě 160-165 °C, zakryjeme alobalem a 20 minut dopékáme při teplotě 170-180 °C.
18.
Koláč necháme důkladně vychladnout. Uložíme do chladu a krájíme až po 24 hodinách, když si nádivky sednou.
Dobrou chuť!