Špaldový smetanový koláč
Kynutý smetanový koláč ze špaldové mouky.
recept,fotorecept,mouka špaldová celozrnná,mouka špaldová celozrnná,droždí instantní,smetana 30 % kyselá,Koláče
Koláče
Kategorie
Koláče ›
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | ½ | čajové lžičky | |
droždí instantní | 6 | gramů | |
kmín drcený | - | ||
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka hladká | - | ||
mouka špaldová celozrnná | 400 | gramů | |
mouka špaldová celozrnná | - | ||
máslo | 100 | gramů | |
smetana 30 % kyselá | 400 | gramů | |
sádlo | - | ||
sůl | ½ | čajové lžičky | |
sůl | - |
Recept
1.
mouka špaldová celozrnná 400 gramů • máslo 100 gramů • cukr krystalový ½ čajové lžičky • sůl ½ čajové lžičky • mléko 200 mililitrů • droždí instantní 6 gramů
Špaldovou mouku prosejeme do misky. Přidáme rozpuštěné, vychlazené máslo, cukr, sůl, teplé mléko a droždí.
2.
Vypracujeme těsto a necháme ho přikryté na teplém místě hodinu kynout.
3.
mouka hladká • sádlo • mouka špaldová celozrnná
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále. Přeložíme ho do vymazaného, moukou vysypaného plechu (42 x 32 cm).
4.
smetana 30 % kyselá 400 gramů • sůl • kmín drcený
Povrch těsta potřeme hustou zakysanou smetanou. Podle chuti můžeme posolit nebo posypat kmínem. Koláč pečeme v rozehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut.
5.
Po vychladnutí nakrájíme a podáváme.
Dobrou chuť!