Smažený květák

Vynikající klasika. Podáváme s tatarskou omáčkou a s vařenými bramborami, které na talíři polijeme rozpuštěným máslem.
recept,fotorecept,květák,Bezmasá jídla
Bezmasá jídla
Ingredience
Ingredience
květák | 0 ?? | kcal | |
mléko | 0 ?? | kcal | |
mouka hladká | 0 ?? | kcal | |
olej olivový | 0 ?? | kcal | |
strouhanka | 0 ?? | kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vejce slepičí | 0 ?? | kcal | |
voda | 0 ?? | kcal |
Recept
1.
Květák rozebereme na růžičky a omyjeme pod tekoucí vodou. Vložíme do hrnce, přilijeme cca 3 dcl vody, posolíme a dáme vařit. Část květákových růžiček bude ve vodě a část se uvaří nad vodou v páře. Na změknutí květáku můžeme použít i parní hrnec. Vaříme, paříme cca 10 minut. Pak vodu slijeme, a květák necháme vychladnout. Pro rychlejší chladnutí ho rozložíme na talíř.

2.
vejce slepičí • olej olivový • mléko • sůl • mouka hladká • strouhanka
Podle množství květákových růžiček si vytvoříme vaječnou obalovací tekutinu a to tak, že 1 ks vejce rozšleháme s 1 PL olivového oleje, s 2 PL mléka a 1/4 lžičky soli. Květák obalíme v hladké mouce ze všech stran, namočíme ho ze všech stran do vaječné tekutiny, nakonec důkladně obalíme ve strouhance.

3. Smažíme
V pánvi rozehřejeme olej, vložíme do něj obalený květák a z každé strany ho do zlatova osmažíme. Do hlubší nádoby vložíme papírovou kuchyňskou utěrku, na kterou dáváme usmažené květákové růžičky. Papírová utěrka vsákne přebytečný olej.

4.

Dobrou chuť!