Smažené žampiony v těstíčku
Chutné střapaté žampionové kloboučky podáváme s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou.
recept,fotorecept,žampiony,Bezmasá jídla
Bezmasá jídla
Kategorie
Bezmasá jídla ›
Ingredience
Ingredience
brambory | 500 | gramů | |
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka hladká | 200 | gramů | |
olej fritovací | - | ||
pažitka | 2 | polévkové lžíce | |
sádlo | 1 | polévková lžíce | |
sůl | ½ | čajové lžičky | |
vejce slepičí | 2 | kusy | |
žampiony | 300 | gramů |
Recept
1.
mouka hladká 200 gramů • vejce slepičí 2 kusy • mléko 200 mililitrů • sůl ½ čajové lžičky
Z mouky, vajec, mléka a soli umícháme hladké, tekuté těstíčko. Pokud je těsto řídké přidáme ještě trochu mouky, pokud husté přilijeme po lžících mléko.
2.
žampiony 300 gramů
Žampiony oloupeme a odstraníme jim nožičky, které si odložíme stranou. Kloboučky zalijeme připraveným těstíčkem a opatrně je promícháme vidličkou na salát.
3.
Žampionové hlavičky, po jedné, pomocí vidličky na salát vkládáme do horkého oleje a 3-3,5 minuty z každé strany osmažíme. Použitím vidličky na salát se okolo hlaviček žampionů při vkládání vytvoří střapaté tvary.
4.
Hlavičky klademe nejprve kloboučkem dolů. Když je převracíme na chvíli je sundáme z ohně, protože prskají. Na oheň je vzápětí vrátíme a dosmažíme.
5.
Usmažené žampiony vybereme pomocí dírkované naběračky na papírovou utěrku.
6.
brambory 500 gramů • sádlo 1 polévková lžíce • pažitka 2 polévkové lžíce
K žampionům uvaříme malé brambory v celku. Po uvaření je omastíme trochou sádlai a posypeme nasekanou pažitkou.
7.
Do zbytku těstíčka nasypeme nakonec žampionové nožičky, promícháme a rozdělíme na 3-4 hromádky. Usmažíme je stejně jako kloboučky.
Dobrou chuť!