Slaný sýrový věnec
Výborná, rychlá slaná chuťovka, vhodná jako pohoštění nejen na velikonoční svátky.
recept,fotorecept,sýr Gouda,balkánský sýr,těsto lístkové,Slané chuťovky,Velikonoční recepty
Slané chuťovky
Ingredience
Ingredience
balkánský sýr | 150 | gramů | |
kmín drcený | - | ||
mouka hladká | 0 | ||
máslo | 20 | gramů | |
máslo | - | ||
sýr Gouda | 60 | gramů | |
těsto lístkové | 275 | gramů | |
vejce slepičí | 1 | kus |
Recept
5.
K balkánskému sýru přidáme sýr gouda, přilijeme 3/4 vajíčka s máslem. Dobře promícháme.
6.
těsto lístkové 275 gramů • mouka hladká
Listové těsto svinuté na papíru roztočíme, přendáme na pomoučený vál a po délce překrojíme na tři stejně velké pásy. Do středu pásů rovnoměrně rozdělíme sýrovou nádivku. Okraje těsta potřeme částí 1/3 vajíčka s máslem. Okraje po délce přeložíme, jako kdybychom je chtěli stočit do rolády.
7.
Zapleteme cop.
8.
máslo • mouka hladká • kmín drcený
Cop přeložíme do kruhové formy vymazané máslem a vysypané moukou (průměr 24 cm) a stočíme do věnce. Potřeme zbytkem vajíčka a posypeme podle chuti kmínem.
9.
Pečeme 20 min. při teplotě 180 °C.
10.
Slaný koláč necháme mírně vychladnout a přendáme na talíř.
11.
Pokrájíme a servírujeme. Koláč je nejlepší čerstvý, ale je dobrý i druhý den po upečení, avšak nádivka ztuhne.
Dobrou chuť!