Salát s červenou řepou a mrkví s jogurtem

Zdravý salát (raita) v indickém menu podávaný k pikantním pokrmům za účelem stáhnutí tepla z koření. Je však také vynikajícím tipem na zdravou večeři, či přílohou k masu i mimo orientální kuchyně.
recept,fotorecept,červená řepa,mrkev,jogurt bílý 3,5% tuku,Zeleninové saláty,Recepty indické kuchyně,Bezlepkové
Zeleninové saláty
Recepty indické kuchyně
Kategorie
Zeleninové saláty › Recepty indické kuchyně › Bezlepkové › Sezona - červená řepa › Asijská kuchyně › Sezona - Mrkev ›Ingredience
Ingredience
koření máta sušená | ½ 8 | čajové lžičky kcal | |
koření římský kmín mletý - jeera | ¼ 5 | čajové lžičky kcal | |
citronová šťáva | 2 7 | polévkové lžíce kcal | |
cukr třtinový | 2 40 | čajové lžičky kcal | |
jogurt bílý 3,5% tuku | 350 245 | gramů kcal | |
mrkev | 350 158 | gramů kcal | |
máslo | 20 147 | gramů kcal | |
pepř černý mletý | ¼ 5 | čajové lžičky kcal | |
sůl | ½ 0 | čajové lžičky kcal | |
sůl himálajská růžová | ½ 0 | čajové lžičky kcal | |
voda | 50 0 | mililitrů kcal | |
červená řepa | 350 168 | gramů kcal |
Recept
1.
červená řepa 350 gramů
Červenou řepu omyjeme a vložíme do většího množství vody. Vaříme doměkka cca 30 - 50 min (závisí na velikosti). Po vychladnutí oloupeme škrabkou na brambory.

2.
Červenou řepu nakrájíme na menší kostky.



5.
sůl ½ čajové lžičky • voda 50 mililitrů
Přidáme sůl, podlijeme vodou a 10-15 minut dusíme pod pokličkou doměkka. Necháme vychladnout.

6.
jogurt bílý 3,5% tuku 350 gramů • cukr třtinový 2 čajové lžičky • sůl himálajská růžová ½ čajové lžičky • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky • koření římský kmín mletý - jeera ¼ čajové lžičky • koření máta sušená ½ čajové lžičky • citronová šťáva 2 polévkové lžíce
Mrkev smícháme s červenou řepou. V jogurtu rozmícháme cukr, sůl, pepř, kmín, mátu a citronovou šťávu.

7.
Smícháním ochuceného jogurtu a zeleniny salát dokončíme. Před podáváním necháme hodinu odpočívat v chladu.

Dobrou chuť!