Rýžový nákyp s tvarohem
Vynikající rýžový nákyp, bohatý na ingredience, s vysokou energetickou hodnotou.
recept,fotorecept,rýže kulatozrnná,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,jablka,tvaroh hrudkový,Sladká jídla,Sezónní recepty
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 300 | gramů | |
cukr vanilkový | 30 | gramů | |
jablka | 350 | gramů | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 1000 | mililitrů | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | 150 | gramů | |
máslo | - | ||
rozinky | 100 | gramů | |
rýže kulatozrnná | 500 | gramů | |
tvaroh hrudkový | 500 | gramů | |
vaječný bílek | 8 | ||
vaječný žloutek | 8 | ||
voda | 1000 | mililitrů | |
švestky sušené | - |
Recept
1. Rýže
rýže kulatozrnná 500 gramů • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 1000 mililitrů • voda 1000 mililitrů • cukr vanilkový 30 gramů
Rýži propláchneme pod tekoucí vodou na sítku a necháme okapat. Do hrnce nalijeme mléko, vodu, přidáme vanilkový cukr a rýži. Během častého míchání rýži rozvaříme. Uvařenou necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
2.
máslo 150 gramů • cukr moučkový 160 gramů • vaječný žloutek 8 ks
Máslo utřeme s cukrem, vmícháme žloutky.
3. Tvarohovoo-jablková náplňa
rozinky 100 gramů • jablka 350 gramů • tvaroh hrudkový 500 gramů • cukr moučkový 80 gramů
Rozinky namočíme do vody. Jablka očistíme a nahrubo nastrouháme. Tvaroh smícháme s cukrem, přidáme scezené rozinky a vyždímaná jablka. Promícháme.
4.
Vychlazenou rýži přidáme k utřenému máslu se žloutky. Rovnoměrně rozmícháme.
5. Vrstvíme
Hluboký pekáč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Na spodek rozložíme polovinu rýžové směsi. Přikryjeme tvarohovo-jablečnou náplní. Třetí vrstvu tvoří opět rýžová směs.
6.
Na povrch dáme sušené švestky. Pečeme 50 minut v rozehřáté troubě na cca 175 °C, zakryté.
7.
Po 50 minutách rýžový nákyp odkryjeme a necháme 10 minut zapéct.
8.
vaječný bílek 8 ks • cukr moučkový 60 gramů
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přimícháme cukr. Sníh natřeme na upečený nákyp a dáme znovu do trouby na 10 minut dopéct.
Dobrou chuť!