Rumový ořechovo-kakaový řez
... nebo také Opilý františkán, Opilý Isidor. Výborný zákusek s bohatou ořechovou nádivkou a rumem, vhodný na dospěláckou párty.
recept,fotorecept,ořechy vlašské mleté,ořechy vlašské mleté,rum,Zákusky
Zákusky
Kategorie
Zákusky ›
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 60 | ||
cukr moučkový | 180 | gramů | |
kakao - prášek | 40 | gramů | |
krupice | 60 | gramů | |
krupice | - | ||
kypřicí prášek do pečiva | 10 | gramů | |
máslo | 260 | gramů | |
máslo | - | ||
ořechy vlašské mleté | 410 | gramů | |
poleva cukrářská čokoládová | 100 | gramů | |
povidla rybízová | 60 | gramů | |
rum | 170 | mililitrů | |
vaječný bílek | 3 | kusy | |
vaječný žloutek | 7 |
Recept
1. Korpus
máslo 80 gramů • cukr moučkový 60 • vaječný žloutek 3 kusy
Máslo utřeme s cukrem a přimícháme žloutky.
5.
Těsto rozetřeme na plech (25 x 25 cm) vymazaný máslem a vysypaný moukou. Pečeme při teplotě 180 °C asi 12 minut. Pak necháme korpus vychladnout.
6. Rumová ořechová nádivka
ořechy vlašské mleté 350 gramů • cukr moučkový 120 gramů • rum 170 mililitrů • máslo 30 gramů
Mleté ořechy promícháme s cukrem a zalijeme rumem. Přidáme trochu rozpuštěného másla a promícháme.
7.
povidla rybízová 60 gramů
Na korpus natřeme pikantním, nejlépe rybízový džem. Můžeme natřít i meruňkový. Některé recepty uvádějí i položení kompotovaných meruněk na korpus. Pokud se rozhodnete meruňky použít, určitě nic nezkazíte. Zákusek bude vyšší a chutnější. V našem receptu jsme je nepoužili.
8.
Na džem rozložíme ořechovou nádivku ...
9.
... a zarovnáme ji.
10. Kakaový krém
vaječný žloutek 4 kusy • cukr moučkový 60 gramů • kakao - prášek 30 gramů
Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem a kakaem do pěny.
12.
Vyšleháme hladký krém.
13.
Kakaový krém naneseme na ořechovou nádivku.
14.
Vyhladíme a dáme na půl hodiny do chladu ztuhnout.
15. Čokoládová poleva
poleva cukrářská čokoládová 100 gramů
Čokoládovou polevu rozpustíme a potřeme jí zákusek.
16.
Když poleva částečně ztuhne předznačíme si na ní krájením jednotlivé řezy. Pak zákusek necháme několik hodin (3-4) tuhnout a dokrájíme na řezy.
17.
Až poleva ztuhne úplně, krájíme ji nožem, který po každém řezu musíme namočit do horké vody, nechat ho nahřát a otřít. Při krájení na čokoládu netlačíme, jen ji necháme jemně pod horkým nožem povolit.
Dobrou chuť!