Pletýnky
Nadýchané pečivo, které nesmí chybět na svátečním stole.
recept,fotorecept,mléko,mouka hladká,Slané pečivo
Slané pečivo
Kategorie
Slané pečivo ›
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
droždí čerstvé | 20 | gramů | |
mléko | 300 | mililitrů | |
mouka hladká | 500 | gramů | |
mák mletý | - | ||
máslo | 20 | gramů | |
semínka (lněné, slunečnicové, sezamové a pod.) | - | ||
sůl | 1 | čajová lžička | |
vaječný žloutek | 1 | kus |
Recept
1. Příprava kvásku
mléko 300 mililitrů • droždí čerstvé 20 gramů • cukr krystalový 1 čajová lžička
V mléce rozdrobíme droždí, přidáme cukr. Kvásek necháme vykynout.
2. Těsto
mouka hladká 500 gramů • máslo 20 gramů • vaječný žloutek 1 kus • sůl 1 čajová lžička
V misce smícháme mouku s kváskem, přidáme žloutek, máslo a sůl. Vypracujeme těsto, přikryjeme čistou kuchyňskou utěrkou, necháme ho na teplém místě vykynout.
3.
Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na cca 20 cm dlouhé a 1,5 cm tlusté válečky. Dva válečky překládáme přes sebe, tvarujeme pletýnky.
4.
mák mletý • semínka (lněné, slunečnicové, sezamové a pod.)
Pletýnky poklademe na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme libovolně mákem, sezamovým semínkem, kmínem, solí.
5. Pečení
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 15 minut.
Dobrou chuť!