Pikantní lilková pasta
Hustá pasta z lilku je výborná příloha ke grilovaným masům. Chutné vegetariánské jídlo připravíme, když ji podáváme k pečeným bramborám.
recept,fotorecept,česnek,lilek,brambory,Zeleninové přílohy,Recepty na letní grilování,Bezlepkové
Zeleninové přílohy
Kategorie
Zeleninové přílohy › Recepty na letní grilování › Bezlepkové › Sezona - Česnek › Sezona - Lilek › Sezona - Brambory ›
Ingredience
Ingredience
brambory | 1000 | gramů | |
cibule | 60 | gramů | |
cukr krystalový | 3 | čajové lžičky | |
kmín drcený | ½ | čajové lžičky | |
lilek | 500 | gramů | |
olej olivový | 3 | polévkové lžíce | |
pepř černý mletý | 1 | čajová lžička | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 200 | mililitrů | |
sůl | - | ||
voda | 3 | polévkové lžíce | |
česnek | 5 | stroužků |
Recept
1. Cibulovo-česnekový základ
olej olivový 3 polévkové lžíce • cibule 60 gramů • česnek 5 stroužků
Ve woku rozehřejeme olej a přidáme do něj očištěnou, nakrájenou cibuli a očištěné celé stroužky česneku. Chvíli opražíme.
2.
cukr krystalový 3 čajové lžičky • pepř černý mletý 1 čajová lžička
Přidáme cukr a pepř. Mícháme dokud cukr nezačne karamelizovat.
3.
lilek 500 gramů • voda 3 polévkové lžíce
Lilek omyjeme, nakrájíme na kostičky a přidáme ho k cibuli s česnekem. Opečeme, osolíme a podlijeme vodou. 10 minut dusíme pod pokličkou doměkka.
4.
smetana kyselá (14-18% tuku) 200 mililitrů
Vmícháme smetanu a podle chuti přidáme malou nebo větší feferonku, připadne kousek chilli papričky. Přivedeme k varu. Odstavíme z ohně, přeložíme do hlubší misky a ponorným mixérem rozmixujeme jemnou pastu.
5. Tip na konzumaci
brambory 1000 gramů • kmín drcený ½ čajové lžičky • sůl
Brambory očistíme a poklademe na plech vyložený papírem na pečení. Posypeme je kmínem a upečeme dokřupava. Hotové posolíme.
6.
Brambory konzumujeme s teplou lilkovou pastou, které si můžeme dopřát podle chuti i větší množství.
Dobrou chuť!