Pečené zelné závitky
Plněné zelné závitky jsou vynikajícím sytým obědem. Zapečené pod sýrovou "peřinkou" vám mimořádně zachutnají.
recept,fotorecept,zelí bílé,vepřové mleté maso,rajský protlak,sýr Eidam ,Vepřové maso,Bezlepkové
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
cibule | 200 | gramů | |
cukr krystalový | 25 | gramů | |
kmín mletá | ½ | čajové lžičky | |
olej slunečnicový | 50 | mililitrů | |
pepř černý mletý | ¾ | čajové lžičky | |
rajský protlak | 500 | mililitrů | |
rýže | 200 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 250 | gramů | |
sýr Eidam | 100 | gramů | |
sůl | 2.5 | čajové lžičky | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
vepřové mleté maso | 700 | gramů | |
voda | - | ||
voda | 500 | mililitrů | |
zelí bílé | 2.5 | kilogram |
Recept
1.
cibule 200 gramů • olej slunečnicový 50 mililitrů
Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmahneme na oleji.
3.
Zalijeme vařící vodou asi 1,5 cm nad povrch rýže. Pod pokličkou udusíme. Necháme vychladnout.
4.
vepřové mleté maso 700 gramů • sůl ½ čajové lžičky • pepř černý mletý ¾ čajové lžičky
K vychlazené rýži přidáme mleté maso, sůl a pepř. Dobře promícháme.
5.
zelí bílé 2.5 kilogram
Zelí omyjeme, kolem košťálové části nařízneme a postupně odebereme 10 listů. Listy krátce spaříme ve vroucí vodě. Vyjmeme, necháme vychladnout a vykrojíme z nich část v zhrublé oblasti listu. Zbylé zelí nakrájíme.
6.
Do listů rovnoměrně rozdělíme masovo-rýžovou nádivku a listy zavineme.
7.
Do velkého pekáče nasypeme polovinu z nakrájeného zelí, na které položíme závitky.
8.
rajský protlak 500 mililitrů • voda 500 mililitrů • cukr krystalový 25 gramů • sůl 1 čajová lžička • kmín mletá ½ čajové lžičky
Navrch nasypeme druhou polovinu zelí a zalejeme rajčatovým protlakem rozmíchaným s vodou, cukrem, solí a kmínem. Pekáč uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě při 180-200 °C asi hodinu.
9.
sýr Eidam 100 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 250 gramů • sůl ½ čajové lžičky • vejce slepičí 1 kus
Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou, solí a vajíčkem.
10.
Pekáč odkryjeme a na závitky naneseme sýrovou směs. Zapečeme. Zapečenou vrstvu nakrojíme kopírováním okrajů listů a můžeme podávat. Vhodnou přílohou je chléb, nebo brambory. Zelí je vynikající i druhý, či třetí den, proto je dobré si ho připravit v takovém větším množství. :) Skladujeme v chladu.
Dobrou chuť!