Pastýřův koláč
Tradiční anglický recept na přípravu "Shepherd 's Pie", čili pastýřova koláče. Tento slaný masový koláč se připravuje z mletého jehněčího masa. My jsme použili dostupnější variantu s použitím mletého vepřového masa, což mu na chuti neubralo.
recept,fotorecept,brambory,vepřové mleté maso,česnek,rajský protlak,rozmarýn sušený,víno červené suché,Vepřové maso,Bezlepkové
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
brambory | 600 | gramů | |
cibule | 1 | kus | |
mrkev | 2 | kusy | |
pepř černý mletý | ¼ | čajové lžičky | |
rajský protlak | 100 | gramů | |
rozmarýn sušený | ½ | čajové lžičky | |
sýr Parmezán | 50 | gramů | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
sůl | - | ||
tymián | ½ | čajové lžičky | |
vaječný žloutek | 2 | kusy | |
vepřové mleté maso | 500 | gramů | |
víno červené suché | 100 | mililitrů | |
vývar zeleninový | 200 | mililitrů | |
worcester | 1 | polévková lžíce | |
česnek | 4 | stroužky |
Recept
2. Příprava masové náplně
Během vaření brambor si připravíme náplň. Na struhadle nahrubo nastrouháme velkou cibuli a mrkev.
3.
vepřové mleté maso 500 gramů • sůl 1 čajová lžička
Na troše oleje zprudka osmažíme mleté maso, aby se zatáhlo. Maso osolíme.
4.
česnek 4 stroužky
K podušenému masu přidáme nastrouhanou cibuli, mrkev a prolisovaný česnek. Promícháme a dále opékáme.
5.
worcester 1 polévková lžíce • rajský protlak 100 gramů • tymián ½ čajové lžičky • rozmarýn sušený ½ čajové lžičky • víno červené suché 100 mililitrů
Dále přidáme worchesterovou omáčku, rajčatový protlak, tymián, rozmarýn, podlijeme červeným vínem.
6.
vývar zeleninový 200 mililitrů
Následně podlijeme masovým vývarem a necháme všechny tekutiny za stálého míchání odpařit.
7.
Po odpaření tekutin je masová směs hustá a kompaktní. Směsí naplníme menší zapékací nádobu nebo formu.
8. Příprava bramborové směsi
sůl • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky • vaječný žloutek 2 kusy • sýr Parmezán 50 gramů
Uvařené brambory rozmačkáme nebo mírně rozmixujeme, přidáme k nim sůl, pepř, žloutky, nastrouhaný parmezán a promícháme
9.
Bramborovou směs navrstvíme na maso, ...
10.
... uhladíme a posypeme nastrouhaným parmazánem.
11. Pečení
Koláč propícháme vidličkou a pečeme v rozehřáté troubě 15-20 minut, dokud nezačne povrch tmavnout.
12.
Upečený koláč naservírujeme s oblíbenou sezónní zeleninou a za tepla podáváme.
Dobrou chuť!