Ořechové a makové rohlíčky
Malé chutné rohlíčky s oblíbenými nádivkami.
recept,fotorecept,mák mletý,ořechy vlašské mleté,Koláče,Vánoční recepty
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
cukr krystalový | 160 | gramů | |
cukr moučkový | 50 | gramů | |
droždí čerstvé | 30 | gramů | |
mléko | 220 | mililitrů | |
mouka hladká | 200 | gramů | |
mouka polohrubá | 1 | čajová lžička | |
mouka polohrubá | 250 | gramů | |
mák mletý | 200 | gramů | |
máslo | 135 | gramů | |
ořechy vlašské mleté | 200 | gramů | |
sůl | - | ||
vaječný žloutek | 4 | kusy | |
voda | 1 | polévková lžíce |
Recept
2.
droždí čerstvé 30 gramů • mléko 120 mililitrů • cukr krystalový 1 čajová lžička • mouka polohrubá 1 čajová lžička
Do vlažného mléka dáme trochu cukru a mouky, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.
3.
mouka hladká 200 gramů • mouka polohrubá 250 gramů • cukr moučkový 50 gramů • sůl • vaječný žloutek 2 kusy
Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme cukr, špetku soli, vaječné žloutky, přilijeme máslo a kvásek.
4.
Vypracujeme tužší, nelepivé těsto.
5.
Těsto zakryjeme a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
6.
Z těsta odebíráme kousky, tvoříme kuličky a vážíme. Každá kulička má 25 g.
7.
Kuličky zakryjeme a necháme 20-25 minut kynout.
8. Maková nádivka
mléko 50 mililitrů • cukr krystalový 80 gramů • mák mletý 200 gramů
Mléko rozvaříme s cukrem, přisypeme mák, promícháme, převaříme, odstavíme z ohně a zakryjeme.
9. Ořechová nádivka
mléko 50 mililitrů • cukr krystalový 80 gramů • ořechy vlašské mleté 200 gramů
Mléko rozvaříme s cukrem, přisypeme ořechy, promícháme, převaříme, odstavíme z ohně a zakryjeme.
10. Plnění a tvoření rohlíčků
Polovinu kuliček si rozválíme na tenké oválné tvary (asi 12 x 6 cm).
11.
Makovou náplň rovnoměrně rozdělíme na připravené oválky. Nádivku vytvarujeme do válečku.
12.
Okraje těsta lehce zahneme na nádivku.
13.
Přeložíme vrchní okraj těsta, spodní okraj (nesmí se moc překrývat, jen lehce, aby se spojily) ...
14.
Těsto otočíme spojem dolů ...
15.
... a rukama snadno dotvarujeme, přičemž vznikne váleček asi 13-14 cm dlouhý.
16.
Makové rohlíčky ohneme do tvaru podkovy a uložíme na plech vyložený pečícím papírem.
17.
vaječný žloutek 2 kusy • voda 1 polévková lžíce
Žloutky rozmícháme s vodou a potřeme rohlíčky. Necháme zaschnout v chladu.
18.
Postup zopakujeme u druhé poloviny kuliček a naplníme je ořechovou nádivkou. Rohlíčky tvarujeme do tvaru půlměsíce.
19.
Zaschlé rohlíčky necháme na teple 15 minut kynout.
20.
Pečeme na 200 °C 15-18 minut.
21.
Upečené rohlíčky necháme vychladnout. Skladujeme v uzavřené nádobě v chladu. Nejlepší jsou druhý a následující dny po upečení.
Dobrou chuť!