Opekance - bobalky
Bobalky, opekance, pupáky... tradiční slovenský vánoční pokrm. Nejčastěji se podávají s mákem, ořechy, tvarohem ... ale chutnají i s brynzou či zelím. Jejich název a způsob podání se v regionech liší. Z uvedeného množství získáte 250 g hotových opekanců. Podle potřeby ingredience zdvojnásobte.
recept,fotorecept,mouka polohrubá,mouka polohrubá,mouka polohrubá,droždí čerstvé,máslo,vaječný žloutek,Sladká jídla,Recepty slovenské kuchyně,Vánoční recepty
Sladká jídla
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | čajové lžičky | |
droždí čerstvé | 15 | gramů | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 100 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 1 | čajová lžička | |
mouka polohrubá | 200 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | 40 | gramů | |
sůl | 1 | špetka | |
vaječný žloutek | 1 | kus |
Recept
1.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 mililitrů • mouka polohrubá 1 čajová lžička • cukr krystalový 2 čajové lžičky • droždí čerstvé 15 gramů
V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.
2.
mouka polohrubá 200 gramů • máslo 40 gramů • vaječný žloutek 1 kus • sůl 1 špetka
Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo a vaječný žloutek. Přilijeme kvásek a vypracujeme těsto.
3.
Necháme přikryté na teplém místě vykynout.
5.
Z každé části těsta vytvarujeme váleček o průměru max. 2 cm. Každý váleček rozkrájíme na 1,5 - 2 cm kousky.
6.
Kousky můžeme upéct přímo tak, jak jsme je nakrájeli. Ale lepší je vytvarovat každý kousek do kuličky, v jemně naolejovaných dlaních.
7.
Kuličky položíme na plech vyložený pečicím papírem v přiměřených rozestupech od sebe.
8.
Pečeme 18 min. při teplotě 180 °C.
9.
Necháme vychladnout. Bobalky jsou měkké, časem však mohou mírně ztvrdnout. Pokud si je chceme uskladnit na pár dní, vložíme je do mikrotenového sáčku a zabalíme do textilní kuchyňské utěrky.
Dobrou chuť!