Moravské koláče
Chutné sladké koláče plníme rozmanitými nádivkami - tvarohovou, makovou, ořechovou, nebo prostě jen povidly. Jejich příprava a pečení vyžaduje více času, protože se jich na plech najednou moc nevejde. Jejich konzumace je však časově nenáročná.
recept,fotorecept,mák mletý,rozinky,tvaroh měkký,mouka polohrubá,Sladká jídla,Recepty české kuchyně
Sladká jídla
Recepty české kuchyně
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 60 | gramů | |
cukr moučkový | 0 | ||
cukr vanilkový | - | ||
droždí čerstvé | 42 | gramů | |
krupice | - | ||
mléko | 0 | ||
mléko | ½ | litru | |
mouka hladká | - | ||
mouka polohrubá | 1000 | gramů | |
mák mletý | - | ||
máslo | - | ||
olej slunečnicový | 100 | mililitrů | |
ořechy vlašské mleté | - | ||
rozinky | - | ||
tvaroh měkký | - | ||
vejce slepičí | 4 | kusy | |
vejce slepičí | - |
Recept
1. nádivky
mák mletý • cukr moučkový • mléko • ořechy vlašské mleté • cukr moučkový • mléko • rozinky • tvaroh měkký • cukr vanilkový
Maková: mletý mák smícháme s cukrem a zalijeme trochou teplého mléka, vše spolu smícháme.
Ořechová: mleté ořechy smícháme s cukrem a zalijeme trochou teplého mléka, vše spolu smícháme.
Tvarohová: namočíme sušené rozinky, slijeme z nich vodu a přimícháme do nich tvaroh s vanilkovým cukrem.
Koláče můžeme plnit nádivkami jednotlivě, nebo různě vytvářet na koláčích jejich kombinace.
2. Drobenka
máslo • krupice • cukr moučkový
Koláče, které plníme pouze povidlovou nádivkou je dobré posypat na povrchu drobenkou, aby povidla lépe fixovala. Máslo smícháme s moukou a cukrem a prsty rozdrobíme.
3. Těsto
mouka polohrubá 1000 gramů • vejce slepičí 4 kusy • mléko ½ litru • olej slunečnicový 100 mililitrů • cukr krystalový 60 gramů • droždí čerstvé 42 gramů
Polovinu připraveného mléka zahřejeme a zalijeme jím droždí, přisypeme lžičku cukru a lžičku mouky. Zamícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, zbylé mléko, olej, cukr a dolijeme kvásek.
4. Kynutí těsta
V míse vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě dobře vykynout (zdvojnásobí se jeho množství).
5. Zpracování těsta
Těsto zpracováváme po částech. Asi jednu třetinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 1,5 cm. Pomocí hrnku, nebo kompotové misky vykrajujeme kolečka.
7.
Opačnou stranou misky vymačkáme doprostřed koleček jamky a kolečka přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
8. Plníme koláče
Do vytvořených jamek dáme nádivku.
9.
Povidlovou nádivku posypeme drobenkou.
10. Pečeme
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut.
Dobrou chuť!