Mléčná čočková polévka
Klasická mléčná čočková polévka s bramborami. Polévku mají v oblibě nejen dospělí, kteří si ji mohou přichutit octem, ale i děti. Při přípravě polévky pro ty nejmenší vaříme polévku bez soli.
recept,fotorecept,brambory,čočka sterilovaná,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,smetana kyselá (14-18% tuku),Luštěninové polévky,Recepty na jídla pro děti
Luštěninové polévky
Ingredience
Ingredience
brambory | 250 | gramů | |
kmín mletá | ½ | čajové lžičky | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 800 | mililitrů | |
mouka hladká | 50 | gramů | |
máslo | 30 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 200 | gramů | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
voda | 750 | mililitrů | |
čočka sterilovaná | 500 | gramů |
Recept
1.
brambory 250 gramů • voda 750 mililitrů • sůl 1 čajová lžička • kmín mletá ½ čajové lžičky
Očištěné, omyté brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Přidáme sůl a kmín.
2.
čočka sterilovaná 500 gramů
Do uvařených brambor přidáme sterilovanou čočku bez nálevu. Pokud vaříme polévku ze sušené čočky tu nejprve uvaříme doměkka zvlášť v hrnci.
3.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 800 mililitrů • smetana kyselá (14-18% tuku) 200 gramů • mouka hladká 50 gramů
V mléce rozmícháme smetanu a mouku. Hrnec odstavíme ze sporáku a přimícháme zavářku. Pak hrnec vrátíme na sporák a polévku krátce provaříme.
5.
Polévku podáváme ozdobenou čerstvou petrželkou. Chutná je s chlebem natřeným máslem.
Dobrou chuť!