Medový dort
Fantastický medový dort plný úžasného karamelového krému s ořechy. Recept je inspirován oblíbeným arménským dortem Marlenka a vynaložená námaha a trpělivost při jeho přípravě se zaručeně vyplatí. Dort je vhodný dezert na sváteční vánoční stůl.
recept,fotorecept,med,ořechy vlašské,Dorty,Vánoční recepty,Sezónní recepty
Dorty
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 80 | gramů | |
cukr moučkový | 75 | gramů | |
džem malinový | 150 | gramů | |
med | 100 | gramů | |
mléko slazené kondenzované | 794 | gramů | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 300 | mililitrů | |
mouka hladká | 500 | gramů | |
máslo | 370 | gramů | |
ořechy vlašské | 80 | gramů | |
ořechy vlašské mleté | 120 | gramů | |
soda bikarbona | 10 | gramů | |
vejce slepičí | 3 | kusy | |
škrob kukuřičný | 40 | gramů |
Recept
1. Dortové medové pláty - 6 ks
máslo 120 gramů • cukr krystalový 50 gramů • med 100 gramů
V horké vodní lázni pomalu rozpustíme máslo, cukr a med.
4.
mouka hladká 500 gramů
Do mísy navážíme mouku a přilijeme teplou máslovo-medovo-vaječnou pěnu. Zamícháme vařečkou, přendáme na pracovní desku...
5.
... a rukou vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vytvarujeme do tvaru válečku a rozdělíme ho na 4 části. Rozválíme na tenko první část těsta. (Nejlépe se pracuje na silikonové podložce, těsto se na ni nelepí a při vyválení se lehce otáčí. Pokud použijeme klasický dřevěný vál je třeba těsto jemně podsypat moukou).
6.
Na rozválené těsto položíme kulatou formu o průměru asi 24 cm a těsto podle ní vykrojíme. Kulaté těsto přendáme na pečicí papír, odřezky odložíme. Takto zpracujeme další tři těsta. Odřezky spojíme a vyválíme z nich postupně ještě dvě kulatá těsta. (Odřezky z posledního těsta upečeme u posledního těsta).
7.
Jednotlivá kulatá těsta přeložíme, spolu s papírem na plech a postupně upečeme. Každé těsto pečeme při teplotě 180 °C asi 5 minut. Z upečeného plátu hned stáhneme papír ...
8.
... a pláty ukládáme na sebe. Upečené zabalíme do potravinářské fólie a co nejdříve plníme.
9. Karamelový krém
mléko slazené kondenzované 794 gramů
Konzervy slazeného kondenzovaného mléka vaříme téměř ponořené ve vodě 2 hodiny. Necháme vychladnout ve studené vodě.
10.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 mililitrů • cukr krystalový 30 gramů • škrob kukuřičný 40 gramů
Z mléka, cukru a kukuřičného škrobu uvaříme hustý pudink.
12.
Do másla zašleháme pudink a studené zkaramelizované mléko z konzerv.
13. Karamelovo.ořechový krém
ořechy vlašské mleté 120 gramů
Z krému odebereme 250 g (odložíme na závěrečné zdobení) a do ostatního zamícháme ořechy.
14. Sypání
Upečené odřezky z posledního těsta nastrouháme ...
16. Skládání dortu
džem malinový 150 gramů
Dortové pláty rozložíme, přičemž vrchní plát obrátíme. Vrchní a spodní plát potřeme džemem.
17.
Na všechny pláty, kromě vrchního, rovnoměrně rozdělíme karamelovo-ořechový krém.
18.
Krém na plátech rozetřeme.
19.
Jednotlivé pláty poskládáme na sebe. Vrchní plát uložíme džemem dolů.
20.
Dort lehce zatížíme a uložíme na 12 hodin do chladu.
21. Zdobení dortu
Celý dort potřeme karamelovým krémem, který jsme si odložili, ...
22.
... posypeme připravenou drobenkou a uložíme na nejméně 24 hodin do chladu.
23.
Před podáváním dozdobíme rozpuštěnou čokoládou.
24. Medový narozeninový dort
A co když má náš drobeček právě na vánoce narozeniny? Jednoduše dort vesele ozdobíme. :)
25. Tipy a doporučení
Dort připravujeme nejméně 2-3 dny před podáváním, aby se dokonale spojily všechny chutě a medové pláty změkly. Nedoporučujeme jakkoli měnit uvedená množství ingrediencí, zvláště upozorňujeme na množství cukru, jehož by se možná někomu zdálo být málo. :) Ale zase takové ořechy si klidně dopřejte. :)
Dobrou chuť!