Medové řezy s ořechovým griliášem
recept,fotorecept,med,med,ořechy vlašské,Zákusky,Sezónní recepty
Zákusky
Ingredience
Ingredience
aroma vanilková | 1 | polévková lžíce | |
citronová šťáva | 2 | polévkové lžíce | |
cukr moučkový | 420 | gramů | |
cukr vanilkový | 24 | gramů | |
med | 170 | gramů | |
mléko | 2 | polévkové lžíce | |
mléko | 600 | mililitrů | |
mouka hladká | 560 | gramů | |
máslo | 730 | gramů | |
ořechy vlašské | 400 | gramů | |
rum | 1 | polévková lžíce | |
soda bikarbona | 2 | čajové lžičky | |
vejce slepičí | 2 | kusy | |
škrob kukuřičný | 70 | gramů |
Recept
1.
mouka hladká 500 gramů • cukr moučkový 200 gramů • soda bikarbona 2 čajové lžičky • cukr vanilkový 12 gramů • máslo 200 gramů • med 70 gramů • mléko 2 polévkové lžíce • rum 1 polévková lžíce • vejce slepičí 2 kusy
V misce smícháme mouku, cukr, jedlou sodu. Přimícháme rozpuštěné máslo, med, mléko, rum a vejce.
2.
Uhněteme hladké těsto, které dáme na 15 minut zchladit, aby se s ním lépe pracovalo.
3. Ořechový griliáš
ořechy vlašské 400 gramů • cukr moučkový 60 gramů • cukr vanilkový 12 gramů • med 100 gramů • máslo 130 gramů
Během chladnutí těsta připravíme ořechový griliáš. Na pánev dáme najemno nasekané ořechy s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme máslo a med. Za stálého míchání zahříváme na mírném ohni, dokud se máslo a med nerozpustí a cukr nezačne zlehka karamelizovat a následně odstavíme z ohně.
4.
Vychlazené těsto rozdělíme na dvě stejné části, rozválíme je a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Pokud se těsto při přenášení na plech roztrhne, nevadí, na plechu ho rukama spojíme. První plát vložíme do trouby a pečeme při teplotě 200 °C asi 8 minut, dokud nezačne plát zlátnout.
5.
Zatímco se první plát peče, na druhý rozválený plát na plechu rovnoměrně naneseme ořechový griliáš a také ho upečeme.
6. Příprava krému
mléko 600 mililitrů • škrob kukuřičný 70 gramů • mouka hladká 60 gramů • citronová šťáva 2 polévkové lžíce • aroma vanilková 1 polévková lžíce
V troše studeného mléka si rozmícháme kukuřičný škrob, mouku a přilijeme k vařícímu se mléku. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do teplé kaše vmícháme citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Za občasného míchání necháme vychladnout.
7.
máslo 400 gramů • cukr moučkový 160 gramů
V misce utřeme změklé máslo s cukrem. Postupně k máslu přimícháváme vychladlou kaši.
8.
Na plát bez griliáše rovnoměrně rozetřeme krém a ten přikryjeme plátem s griliášem. Zákusek dáme do ledničky, nejlepší je o za dny, když zákusek změkne.
Dobrou chuť!