Makovec
Rychlý a jednoduchý makový koláč se švestkovými povidly.
recept,fotorecept,mléko acidofilní 3,6%,mák mletý,povidla švestková,Koláče
Koláče
Kategorie
Koláče ›
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 180 | gramů | |
cukr vanilkový | 20 | gramů | |
mléko acidofilní 3,6% | 1 | litr | |
mouka polohrubá | 450 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
mák mletý | 100 | gramů | |
máslo | - | ||
olej slunečnicový | 100 | mililitrů | |
povidla švestková | - | ||
soda bikarbona | 2 | čajové lžičky |
Recept
1.
mléko acidofilní 3,6% 1 litr • olej slunečnicový 100 mililitrů • cukr moučkový 180 gramů • cukr vanilkový 20 gramů • mouka polohrubá 450 gramů • soda bikarbona 2 čajové lžičky • mák mletý 100 gramů
Do acidofilního mléka přilijeme olej, přisypeme moučkový a vanilkový cukr, polohrubou mouku a dobře rozmícháme. Přidáme jedlou sodu a znovu směs dobře promícháme. Nakonec zamícháme mák.
2.
máslo • mouka polohrubá • povidla švestková
Plech na pečení vymažeme máslem a vysypeme moukou. Nalijeme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme. Na těsto lžičkou pravidelně rozmístíme kousky švestkových povidel.
3.
Pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C 25 až 30 minut. Zda je koláč upečený vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Po jejím vytažení se nesmí její konec na pohmat lepit.
Dobrou chuť!