Kvašáky - kvašené okurky
Na kvašáky existuje mnoho receptur. My vám nabízíme jednu z nich.
recept,fotorecept,okurka nakládačka,kopr,Zavařeniny,Bezlaktózové
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
chléb | 40 | gramů | |
kopr | - | ||
nakládač na zeleninu | 50 | gramů | |
okurka nakládačka | 2 | kusy | |
paprika - beraní rohy | 2 | kusy | |
sůl | 1 | polévková lžíce | |
voda | 1.5 | litru |
Recept
1.
okurka nakládačka 2 kusy
Větší, tlustší nakládačky omyjeme a do dvou třetin nakrojíme na čtvrtiny.
3.
Chléb vložíme naspod 4 litrové zavařovací sklenice.
4.
paprika - beraní rohy 2 kusy
Na chléb ukládáme natěsno okurky. Můžeme mezi ně vložit 1-2 beraní rohy.
5.
Přiměřené množství kopru (kulička s průměrem asi 2,5 cm) zabalíme do čisté navlhčené gázy a položíme na okurky.
6.
Připravíme si dvě přiměřeně velká tenká dřívka. Ponoříme je do studené vody, aby se snadno ohýbala.
7.
voda 1.5 litru • sůl 1 polévková lžíce • nakládač na zeleninu 50 gramů
Z převařené vody a soli si připravíme teplý, ne horký, nálev. V nálevu rozmícháme i půl balíčku nakladače.
8.
Teplým nálevem zalijeme okurky.
9.
Dřívka vyjmeme z vody a okurky jimi zatížíme. Podle potřeby dolijeme nálev. Všechny okurky musí být v nálevu namočené.
10.
Láhev překryjeme první den čistou bavlněnou látkou. Láhev postavíme do hlubokého talíře a položíme na teplé místo.
11.
Druhý den na láhev s látkou položíme talířek. Okurky již druhý-třetí den zbělají a začínají kvasit.
12.
Okurky zkontrolujeme, jestli se napovrchu netvoří plíseň. Měla by být na nich vytvořena jen jemná bublinková pěna. Tu můžeme dle potřeby čistou lžičkou odebrat.
13.
Okurky opět uzavřeme a dále je necháme kvasit. Po 8-10 dnech jsou vhodné ke konzumaci. Můžeme je přendat i s nálevem do menších lahví a uložíme je do chladničky. V chladu se zastaví jejich kvašení.
Dobrou chuť!