Kulajda
Chutná polévka z jihočeské kuchyně.
recept,fotorecept,houby sušené,smetana 30 % kyselá,vejce slepičí,brambory,Houbové polévky,Recepty české kuchyně,Sezónní recepty
Houbové polévky
Recepty české kuchyně
Ingredience
Ingredience
bobkový list | 2 | kusy | |
brambory | 150 | gramů | |
cibule | 60 | gramů | |
houby sušené | 25 | gramů | |
kmín mletá | ½ | čajové lžičky | |
kopr | - | ||
mouka hladká | 30 | gramů | |
máslo | 30 | gramů | |
ocet | 0 | ||
smetana 30 % kyselá | 250 | mililitrů | |
sůl | 1.5 | čajové lžičky | |
sůl | - | ||
vejce slepičí | 4 | kusy | |
voda | 1 | litr | |
voda | - |
Recept
2.
houby sušené 25 gramů • brambory 150 gramů
Houby propláchneme a namočíme do vody. Brambory oloupeme a nakrájíme nadrobno.
4.
voda 1 litr • sůl 1.5 čajové lžičky • bobkový list 2 kusy • kmín mletá ½ čajové lžičky
Zalijeme vodou, důkladně rozmícháme, přidáme scezené houby, brambory, sůl, kmín a bobkový list. Vaříme do změknutí brambor.
6.
smetana 30 % kyselá 250 mililitrů
Polévku odstavíme z ohně a přimícháme smetanu s koprem podle chuti.
7.
voda • sůl • ocet • vejce slepičí 4 kusy
Vodu s trochou soli a octa přivedeme do varu. Vajíčka vaříme po jednom. Vajíčko rozklepneme do vody a pomalu vaříme asi 2 minuty. Pak ho přesuneme do studené vody. Žloutek ve vajíčku musí zůstat z části tekutý.
8.
Do každé porce polévky vložíme vajíčko a nakrojíme ho. Ozdobíme koprem. Podáváme s octem, kterým si každý konzument může polévku dochutit.
Dobrou chuť!