Kávovo-sýrový zákusek
Dezert na způsob "cheesecake" s jemnou kávovo-čokoládovou náplní.
recept,fotorecept,čokoláda na vaření,sýr Bambíno,tvaroh jemný nízkotučný,káva černá instantní,Zákusky
Zákusky
Kategorie
Zákusky ›
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | - | ||
cukr moučkový | 100 | gramů | |
cukr vanilkový | - | ||
káva černá instantní | 3 | čajové lžičky | |
máslo | 160 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 400 | mililitrů | |
sušenky máslové | 300 | gramů | |
sýr Bambíno | 250 | gramů | |
tvaroh jemný nízkotučný | 250 | gramů | |
vejce slepičí | 3 | kusy | |
čokoláda na vaření | 170 | gramů |
Recept
1. Korpus
sušenky máslové 300 gramů • máslo 160 gramů
Sušenky najemno rozdrtíme válečkem na těsto, nebo posekáme v elektrickém sekáčku. Máslo rozpustíme a zalijeme jím podrcené sušenky. Vypracujeme těsto, které není zcela kompaktní.
2.
Sušenkové těsto rovnoměrně rozložíme na dno dortové formy a pořádně ho utlačíme.
3. Náplň
čokoláda na vaření 170 gramů
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladit (nesmí ztuhnout, ani být příliš horká).
4.
sýr Bambíno 250 gramů • tvaroh jemný nízkotučný 250 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 400 mililitrů • vejce slepičí 3 kusy • cukr moučkový 100 gramů • káva černá instantní 3 čajové lžičky
Do hlubší misky vložíme krémový sýr, tvaroh, smetanu, přidáme vejce, cukr, kávu a rozpuštěnou čokoládu.
5.
Směs vyšleháme do pěny.
6.
Čokoládovou náplň vylijeme do dortové formy na sušenkový korpus.
7.
Troubu předehřejeme a dolů vložíme hluboký plech naplněný vodou. Koláč umístíme na mřížku nad plech s vodou. V této parní lázni dezert pečeme při teplotě 160-170 °C asi 60 minut.
8.
Po upečení koláč z trouby nevyndáme. Troubu vypneme, pootevřeme a necháme 2 hodiny koláč v troubě na zbytkovém teple dopékat a chladnout. Za tu dobu nám téměř úplně ztuhne.
9.
cukr vanilkový • cukr moučkový
Vychladlý moučník vložíme nejméně na čtyři hodiny do ledničky, pak ho ozdobíme cukrem, uvolníme nožem okraje formy a formu odstraníme. Můžeme servírovat.
10. Tip na zdobení
Vystřihneme si kruh z papíru (ubrousku) o průměru dortové formy, přeložíme ho na čtvrtiny a vzniklý roh odstřihneme do oblouku. Vznikne nám otvor ve tvaru kolečka.
11.
Pak kruh přeložený na čtvrtiny ještě jednou přeložíme a vystřihneme poloviční ovály, po rozložení vznikne šablona květu.
12.
Šablonu položíme na dort a vzniklé otvory posypeme vanilkovým (práškovým) cukrem.
13.
Šablonu opatrně odstraníme.
14.
Opět ji na moučník položíme tak, aby otvory vycházely mezi již vytvořené lupínky. Opět do otvorů nasypeme cukr a šablonu odstraníme.
15.
Tímto způsobem zdobíme moučník až těsně před podáváním. Cukr by se nám při předčasném ozdobení na něm rozpustil.
Dobrou chuť!