Kardamomový rýžový nákyp s jablky
Voňavý rýžový nákyp, téměř zákusek :)
recept,fotorecept,mléko nízkotučné 0,5%, kardamon mletý,rýže kulatozrnná,Sladká jídla,Bezlepkové
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
Karobový prášek tmavý ( Svatojánský chléb ) | 1 | polévková lžíce | |
kardamon mletý | 1 | čajová lžička | |
Stévie - prášek | 2 | polévkové lžíce | |
cukr skořicový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr třtinový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr třtinový | 100 | gramů | |
jablka | 750 | gramů | |
mléko nízkotučné 0,5% | 1.5 | litru | |
olej kokosový | 50 | gramů | |
olej kokosový | - | ||
rýže kulatozrnná | 350 | gramů | |
stévie - čerstvá | - | ||
vaječný bílek | 5 | ||
vaječný žloutek | 5 |
Recept
1.
mléko nízkotučné 0,5% 1.5 litru • cukr třtinový 2 polévkové lžíce • kardamon mletý 1 čajová lžička • rýže kulatozrnná 350 gramů
V mléce rozmícháme cukr necháme přejít varem. Přidáme rýži a asi za 20 minut ji za častého míchání rozvaříme. Vmícháme kardamom a necháme vychladnout.
4.
... a vychlazenou rýži.
7.
... a nastrouháme na tenké plátky.
9.
cukr skořicový 2 polévkové lžíce
Na rýži rozložíme jablka a posypeme skořicovým cukrem nebo jen mletou skořicí.
10.
Navrstvíme druhou polovinu rýže. Vložíme do rozehřáté trouby a 45 minut pečeme při teplotě 180-200 °C.
11.
vaječný bílek 5 ks • Stévie - prášek 2 polévkové lžíce • Karobový prášek tmavý ( Svatojánský chléb ) 1 polévková lžíce
Bílky vyšleháme v tuhý sníh, přimícháme stévii a karob (případně moučkový cukr a kakao).
12.
Na upečený nákyp natřeme sníh z bílků a necháme 5 minut v troubě zapéct. Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme 15 minut postupně chladnout. Potom vyjmeme a necháme vychladnout.
Dobrou chuť!