Jablkový koláč se zmrzlinou
Vyzkoušejte tento famózní koláč pečený hlavně z jablek, rozvoněný skořicí a přikrytý křupavou sladkou krustou z listového těsta.
recept,fotorecept,jablka,skořice mletá,zmrzlina čokoládová,Koláče,Sezónní recepty
Koláče
Kategorie
Koláče › Sezónní recepty › Dezerty z jablek › Sezona - Jablka (podzim) › Sezona - Jablka (zima) › Jablkové koláče ›
Ingredience
Ingredience
brusinky sušené | 15 | gramů | |
cukr krystalový | 3 | polévkové lžíce | |
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
cukr vanilkový | 8 | gramů | |
jablka | 900 | gramů | |
muškátový ořech mletý | ½ | čajové lžičky | |
máslo | 40 | gramů | |
skořice mletá | 1 | čajová lžička | |
strouhanka | 1 | polévková lžíce | |
těsto lístkové | 200 | gramů | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
zmrzlina čokoládová | 200 | gramů | |
zázvor mletý | ½ | čajové lžičky | |
škrob bramborový | 1 | polévková lžíce |
Recept
1.
jablka 900 gramů
Jablka oloupeme, překrojíme na čtvrtiny, odstraníme jádra a jablíčka pokrájíme na tenčí měsíčky.
4.
skořice mletá 1 čajová lžička • zázvor mletý ½ čajové lžičky • muškátový ořech mletý ½ čajové lžičky
Přidáme koření a asi minutu mícháme, aby se chutě propojily.
5.
Přidáme předpřipravená jablka a jemným promícháním je obalíme ve sladké omáčce. Necháme směs na pánvi prohřát asi 3 minuty.
6.
brusinky sušené 15 gramů • škrob bramborový 1 polévková lžíce
Přidáme hrst sušených brusinek, směs posypeme bramborovým škrobem, promícháme a odstavíme z ohřevu.
8.
cukr vanilkový 8 gramů
Jablečnou směs rovnoměrně rozmístíme do formy, navrchu zarovnáme a posypeme vanilkovým cukrem.
10.
Zpod těsta vytlačíme případné bubliny a na více místech těsto nakrojíme, aby měla kudy unikat pára při pečení.
11.
vejce slepičí 1 kus • cukr krystalový 1 čajová lžička
Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme rovnoměrně cukrem.
12.
Pečeme 25 min. při teplotě 180 °C.
13. Servírování
zmrzlina čokoládová 200 gramů
Koláč nakrájíme na 6 částí a podáváme ještě teplý se zmrzlinou podle vlastní chuti.
Dobrou chuť!