Hroznový sirup
Domácí sirup plný vitamínů, z domácích, drobných, nakyslých hroznů.
recept,fotorecept,hrozny červené ,cukr krystalový,kyselina citronová,Sirupy a čaje,Bezlaktózové,Bezlepkové
Sirupy a čaje
Recept
2.
Bobule hroznů obereme ze střapců.
3.
Hrozny postupně, velmi krátce mixujeme. Jen tolik, abychom nerozdrtili jadérka.
4.
cukr krystalový 4 kilogramy • kyselina citronová 50 gramů
Hroznový mix nalijeme do 10litrového demižonu a postupně přisypeme cukr, který dobře rozmícháme. Přisypeme a rozmícháme kyselinu citronovou. Demižón odložíme do chladu a necháme 48 hodin odstát.
5.
Hroznový mix přecedíme přes cedník. Cedník má větší otvory než sítko, šťáva přes něj rychle odtéká. Otvory však musí být menší než jadérka hroznů.
6.
Po přecezení sirupu vložíme do cedníku čistou gázu a ze zbytků slupek a jadérek vylisujeme zbytkovou šťávu.
7.
Sirup naplníme do skleněných nebo plastových láhví. Takto, zastudena připravený sirup skladujeme v chladničce.
8.
Sirup můžeme uskladnit i v zavařovacích láhvích (sklenicích) a zasterilovat v hrnci nebo troubě.
9.
Láhve poklademe do plechu vystlaného novinovým papírem a přilijeme vodu. Při 100 °C, v troubě, krátce zasterilujeme. Takto zasterilovaný sirup můžeme skladovat do otevření i při běžných pokojových teplotách.
Dobrou chuť!