Hraběnčin koláč
Oblíbený jablečný koláč.
recept,fotorecept,jablka,Koláče,Sezónní recepty
Koláče
Kategorie
Koláče › Sezónní recepty › Sezona - Jablka (zima) › Sezona - Jablka (podzim) › Dezerty z jablek › Jablkové koláče ›
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr moučkový | 180 | gramů | |
jablka | 1 | kilogram | |
kypřicí prášek do pečiva | 2 | čajové lžičky | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 2 | polévkové lžíce | |
mouka polohrubá | 500 | gramů | |
máslo | 200 | gramů | |
ořechy vlašské | - | ||
rozinky | - | ||
skořice mletá | 2 | čajové lžičky | |
vaječný bílek | 4 | kusy | |
vaječný žloutek | 4 | kusy |
Recept
1.
mouka polohrubá 500 gramů • kypřicí prášek do pečiva 2 čajové lžičky • máslo 200 gramů • cukr moučkový 180 gramů • vaječný žloutek 4 kusy • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 2 polévkové lžíce
Z mouky, kypřícího prášku, měkkého másla, cukru, žloutků a mléka vypracujeme těsto a necháme ho v chladu ztuhnout.
2.
Těsto vyjmeme z lednice a jednu třetinu z něj odkrojíme a uložíme zpět do chladničky.
3.
Zbylé těsto rozválíme na plechu, jemně ho rozmačkáme a trochu vyčéme okraje.
4.
jablka 1 kilogram
Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo. Jemně je vymačkáme a rozložíme na těsto.
5.
cukr krystalový 2 polévkové lžíce • skořice mletá 2 čajové lžičky • rozinky • ořechy vlašské
Jablka posypeme cukrem a skořicí. Můžeme přidat i rozinky a nasekané ořechy.
7.
... a natřeme ho na jablka.
8.
Na sníh nahrubo nastrouháme těsto z chladničky.
9.
Koláč upečeme v rozehřáté troubě. Pečeme asi 30 minut na 180 °C.
Dobrou chuť!