Hovězí plec s batátovým pyré
Recept na přípravu najemno dušené hovězí plece na redukci z červeného vína. Toto chutně připravené maso je podáváno s pyré ze sladkých brambor a kořenové zeleniny se smetanou a bylinkami.
recept,fotorecept,hovězí plec,brambory sladké ,víno červené suché,smetana ke šlehání (30-33% tuku),Hovězí maso,Bezlepkové
Hovězí maso
Ingredience
Ingredience
brambory sladké | 600 | gramů | |
cibule | 140 | gramů | |
hovězí plec | 1 | kilogram | |
mrkev | 250 | gramů | |
olej řepkový | 4 | polévkové lžíce | |
petržel | 150 | gramů | |
rajský protlak | 400 | mililitrů | |
rozmarýn sušený | ½ | čajové lžičky | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 | mililitrů | |
sůl | ½ | čajové lžičky | |
tymián | ½ | čajové lžičky | |
víno červené suché | 250 | mililitrů | |
česnek | 1 | stroužek |
Recept
2.
Jednotlivé řízky zlehka naklepeme.
3.
olej řepkový 2 polévkové lžíce • víno červené suché 250 mililitrů
Řízky zatáhneme z obou stran na troše oleje v rozpálené pánvi. Podlijeme vínem, které necháme odpařit.
6.
Mezitím se nám vyvařila většina vína z pánve.
7.
cibule 140 gramů • mrkev 250 gramů • petržel 150 gramů • česnek 1 stroužek • sůl ½ čajové lžičky
Zeleninu nakrájíme na tenčí kolečka a rozložíme na maso v pánvi. Spolu podusíme přikryté 10 minut.
8.
Řízky z pánve poklademe v jedné vrstvě na připravené brambory a na vrchu vytvoříme vrstvu ze zeleniny.
9.
rajský protlak 400 mililitrů • rozmarýn sušený ½ čajové lžičky • tymián ½ čajové lžičky
Dusíme přikryté 20 minut v troubě při teplotě 180 °C. Vyjmeme, odkryjeme a přidáme rajčatový protlak a bylinky, které vmícháme jemně do horní zeleninové vrstvy.
10.
Pečeme přikryté 20 min. při teplote 180°C.
11.
Po upečení vyndáme maso.
12.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů
Zeleninu, včetně brambor s výpekem, přelijeme do hrnce a přilijeme smetanu.
13.
Ponorným mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Podle potřeby dochutíme.
Dobrou chuť!