Houskový knedlík vařený v porcelánovém hrnku
Hrníčkový nekynutý knedlík je velmi snadno a jednoduše připravená příloha. Hodí se ke každému dobrému guláši nebo i ke svíčkové. Je jemný, chutný a nadýchaný i bez droždí či kypřidel. Vařit ho můžete v jakémkoliv větším porcelánovém hrnku na čaj. Vyzkoušejte, určitě se vám bude líbit.
recept,fotorecept,rohlík bílý,Knedlíky
Knedlíky
Kategorie
Knedlíky ›
Ingredience
Ingredience
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | ¾ | hrnku | |
mouka polohrubá | ¾ | hrnku | |
petrželová nať | - | ||
rohlík bílý | 2 | kusy | |
sádlo | - | ||
sůl | 1 | čajová lžička | |
vaječný bílek | 2 | kusy | |
vaječný žloutek | 2 | kusy |
Recept
3.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% ¾ hrnku • vaječný žloutek 2 kusy • petrželová nať • sůl 1 čajová lžička
V mléce rozmícháme žloutky, nasekanou petrželku podle chuti a sůl.
4.
Mléko přilijeme k mouce a rozmícháme.
5.
Vmícháme rohlíky.
7.
Sníh z vaječných bílků vmícháme do těsta.
9.
Hrnečky vložíme do hrnce a přilijeme vodu do výšky oušek. Vodu přivedeme do varu, plamen stáhneme na minimum a pod pokličkou vaříme 30 minut.
10.
Pomocí špejle zapíchnuté do knedlíku zjistíme zda je knedlík uvařený. Uprostřed není měkký, a po vytažení špejle je těsto tuhé.
11.
Hrnky vyjmeme z vody.
12.
Obrátíme ...
13.
... a knedlík vyklopíme. Pokud jsme hrnky dobře vymazali, jde to snadno. Podle potřeby si pomůžeme nožem.
14.
Teplý knedlík nakrájíme ostrým nožem (nejlépe se zoubkovitým okrajem). Z jednoho (velikostně uvedeného) hrnku získáme 2 porce knedlíků. Pokud použijeme menší hrnečky, těsto nám vystačí do tří hrnků.
15.
Teplý knedlík ihned podáváme. Ohřát ho můžeme klasicky, na parní podložce.
Dobrou chuť!