Dýňový mřížovník
Křupavý koláček z máslového těsta, plný chutné dýňové náplně a dýňových semínek.
recept,fotorecept,dýně hokaido,semínka dýňová loupaná,Koláče
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 75 | gramů | |
cukr moučkový | 80 | gramů | |
dýně hokaido | 1200 | gramů | |
kypřicí prášek do pečiva | ½ | čajové lžičky | |
mouka hladká | 200 | gramů | |
mouka hladká | - | ||
máslo | 120 | gramů | |
semínka dýňová loupaná | 50 | gramů | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 100 | mililitrů | |
vejce slepičí | 3 | kusy | |
škrob kukuřičný | 30 | gramů |
Recept
2.
Dýni nakrájíme na měsíčky a upečeme v troubě doměkka.
3.
Lžičkou stáhneme slupku.
4.
vejce slepičí 2 kusy • cukr krystalový 75 gramů • smetana ke šlehání (30-33% tuku) 100 mililitrů • škrob kukuřičný 30 gramů
Dužinu vložíme do misky, přidáme vajíčka, cukr, smetanu a kukuřičný škrob. Ponorným mixérem dohladka rozmixujeme.
6.
mouka hladká 200 gramů • cukr moučkový 80 gramů • máslo 120 gramů • vejce slepičí 1 kus • kypřicí prášek do pečiva ½ čajové lžičky
Z mouky, cukru, másla, vajíčka a trošky kypřícího prášku vypracujeme těsto. Necháme chvíli ztuhnout v chladu.
7.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu a pokrájíme ho na tenké proužky. Na jiné pomoučené pracovní desce (20 x 30 cm) si uložíme proužky do tvaru mřížky.
8.
Těsto znovu prohněteme, vložíme na plech (20 x 30 cm). V plechu těsto rovnoměrně rozválíme a vymačkáme až po horní okraj. Okraje ozdobně urovnáme.
9.
Na těsto nalejeme dýňovou náplń ...
10.
... a mřížku.
11.
Koláč zakryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme 30 minut při teplotě 180 °C.
12.
Pak alobal odstraníme a 10-15 minut dopékáme. Koláč necháme důkladně vychladnout a pokrájíme.
Dobrou chuť!