Dýňový koláč s meringue
Skvělý dýňový koláč s vůní skořice a zázvoru, pokrytý křupavým bílkovým sněhem.
recept,fotorecept,dýně hokaido,Koláče
Koláče
Ingredience
Ingredience
citronová šťáva | - | ||
cukr krystalový | 50 | gramů | |
cukr moučkový | 160 | gramů | |
dýně hokaido | 500 | gramů | |
mouka hladká | 120 | gramů | |
máslo | 80 | gramů | |
ořechy vlašské mleté | 50 | gramů | |
skořice mletá | ½ | čajové lžičky | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 2 | polévkové lžíce | |
sůl | - | ||
tvaroh jemný měkký | 250 | gramů | |
vaječný bílek | 2 | kusy | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
voda | - | ||
voda | 2 | polévkové lžíce | |
zázvor mletý | ¾ | čajové lžičky | |
škrob bramborový | 20 | gramů |
Recept
1.
mouka hladká 120 gramů • máslo 80 gramů • cukr moučkový 40 gramů • voda 1 polévková lžíce • zázvor mletý ¼ čajové lžičky
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto.
2.
Těsto namačkáme do formy na koláč a vytáhneme na okraj. Uložíme na hodinu do chladničky. Těsto propícháme vidličkou.
3.
dýně hokaido 500 gramů • voda
Očistíme dýni, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a udusíme do měkka. Dýni rozmixujeme na pyré.
4.
tvaroh jemný měkký 250 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 2 polévkové lžíce • vejce slepičí 1 kus • cukr krystalový 50 gramů • zázvor mletý ½ čajové lžičky • skořice mletá ½ čajové lžičky • škrob bramborový 20 gramů
Do mísy vložíme tvaroh, přidáme smetanu, vejce, cukr, koření a vše spolu vyšleháme. Přidáme bramborový škrob a znovu prošleháme.
5.
Nakonec vmícháme vychlazené dýňové pyré.
6.
ořechy vlašské mleté 50 gramů
Těsto vyjmeme z chladničky a dáme předpéct do trouby (horní a dolní ohřev s ventilátorem) na 15 minut při teplotě 160 °C. Předpečené těsto posypeme mletými ořechy.
7.
Tvarohovo-dýňovou směs vylijeme na předpečené těsto.
8.
Dáme péct (horní a dolní ohřev s ventilátorem) na 30 minut při teplotě 160 °C.
9.
vaječný bílek 2 kusy • cukr moučkový 120 gramů • voda 1 polévková lžíce • citronová šťáva • sůl
Z vaječných bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Vmícháme cukr. Nakonec přimícháme teplou vodu a pár kapek citrónu.
10.
Meringue rozetřeme na upečený lehce vychladlý koláč a dáme ještě na 15 minut zapéct na 160 °C. Koláč necháme chladnout při otevřených dvířkách trouby.
Dobrou chuť!