Dýňový koláč
Tradiční podzimní koláč z křehkého máslového těsta a dýně.
recept,fotorecept,dýně hokaido,Koláče,
Koláče
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 1 | čajová lžička | |
cukr krystalový | 50 | gramů | |
dýně hokaido | 600 | gramů | |
hřebíček mletý | ½ | čajové lžičky | |
mléko slazené kondenzované | 400 | mililitrů | |
mouka hladká | 250 | gramů | |
muškátový ořech mletý | ¼ | čajové lžičky | |
máslo | 100 | gramů | |
skořice mletá | 1 | čajová lžička | |
sůl | 1 | špetka | |
vejce slepičí | 4 | kusy | |
zázvor mletý | ½ | čajové lžičky |
Recept
1.
máslo 100 gramů • cukr krystalový 50 gramů • vejce slepičí 2 kusy • sůl 1 špetka • mouka hladká 250 gramů
Z uvedených ingrediencí vymícháme těsto "pâte à foncer". Začneme vymíchání změklého másla a cukru. Přimícháme vejce a sůl. Postupně přidáváme prosátou mouku. Hotové těsto odložíme nejméně na půl hodiny do lednice.
2.
dýně hokaido 600 gramů
Dýni oloupeme, zbavíme středové části se semínky a nakrájíme na menší kosky. Pečeme 30 min. při 200 °C.
3.
Kousky upečené dýně rozmixujeme ponorným mixérem na kaši.
4.
mléko slazené kondenzované 400 mililitrů • vejce slepičí 2 kusy
Přimixujeme slazené mléko a vejce.
5.
skořice mletá 1 čajová lžička • hřebíček mletý ½ čajové lžičky • zázvor mletý ½ čajové lžičky • muškátový ořech mletý ¼ čajové lžičky • citronová kůra 1 čajová lžička
Přimícháme koření a citronovou kůru.
6.
Těsto rozválíme a rozprostřeme do formy.
7.
Na těsto vlijeme připravenou náplň.
8.
Pečeme 40 min. při teplotě 180 °C.
Dobrou chuť!