Dýňové kostky
Krémový dýňový zákusek.
recept,fotorecept,dýně na pečení,tvaroh jemný měkký,Zákusky,Halloween,
Zákusky
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 160 | gramů | |
cukr skořicový | 2 | polévkové lžíce | |
dýně na pečení | 2.5 | kilogram | |
jedlá želatina | 12 | gramů | |
kakao - prášek | 1 | polévková lžíce | |
koření perníkové | ½ | čajové lžičky | |
kypřicí prášek do pečiva | ½ | čajové lžičky | |
mouka polohrubá | 125 | gramů | |
olej slunečnicový | 80 | mililitrů | |
ořechy vlašské | - | ||
poleva cukrářská čokoládová | 200 | gramů | |
povidla rybízová | 160 | gramů | |
soda bikarbona | ½ | čajové lžičky | |
tvaroh jemný měkký | 250 | gramů | |
vaječný bílek | 3 | kusy | |
vaječný žloutek | 3 | kusy | |
voda | 160 | mililitrů |
Recept
1. Příprava dýňového pyré
dýně na pečení 2.5 kilogram
Dýni omyjeme, překrojíme na polovinu, odstraníme semínka a dáme asi na 1,5 hodiny (podle velikosti) péct do trouby na plech vyložený papírem na pečení. Po upečení je necháme vychladnout.
2.
Vychlazenou dýni oloupeme a vložíme do misky.
3.
Ponorným mixérem ji rozmixujeme a uložíme do chladničky.
4. Perníkový korpus č.1
vaječný žloutek 3 kusy • cukr moučkový 80 gramů • kakao - prášek 1 polévková lžíce • koření perníkové ½ čajové lžičky
Žloutky utřeme s cukrem, kakaem a kořením.
6.
mouka polohrubá 125 gramů • kypřicí prášek do pečiva ½ čajové lžičky • soda bikarbona ½ čajové lžičky
Po částech vmícháme mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou.
8.
Těsto nalijeme na pekáč (42 X 32 cm) s vloženou teflonovou podložkou (nebo vyložený pečícím papírem). Jemně ho rovnoměrně rozetřeme, ne až zcela na okraj (asi na rozměr 38 x 28 cm). Korpus pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.
9. Perníkový korpus č.2
Upečeme stejně jako korpus č.1
10. Dýňový krém
cukr moučkový 80 gramů
Z dýňového pyré si odebereme 600 g, zamícháme do něj cukr (zbytek pyré můžeme použít na jiný moučník, nebo si ho pro případné další použití dáme zamrazit).
11.
jedlá želatina 12 gramů • voda 50 mililitrů
Želatinu rozpustíme a zahřejeme ve vodě (nesmí vřít). Odebereme lžíci pyré a vmícháme do želatiny. Vzápětí obsah hrnku vlijeme do pyré a promícháme.
13.
Asi čtyři lžíce krému vložíme do cukrářského sáčku a uložíme do chladničky.
14. Plnění korpusů
povidla rybízová 80 gramů • voda 30 mililitrů
První korpus vložíme do pekáče, přičemž z něj odstraníme podložku (papír). Korpus natřeme rybízovou marmeládou, kterou jsme naředili vodou.
15.
Navrstvíme dýňový krém.
16.
Na krém položíme druhý korpus tak, aby nám papír nebo podložka na pečení zůstaly nahoře. Podložku (papír) odstraníme.
17.
Okraje zákusku ostrým nožem odkrojíme.
18.
povidla rybízová 80 gramů • voda 30 mililitrů • poleva cukrářská čokoládová 200 gramů
Povrch druhého korpusu opět natřeme řídkou rybízovou marmeládou. Než se nám marmeláda trochu vsákne, rozpustíme si čokoládovou polevu.
19.
Polevu naneseme na zákusek a rozetřeme. Když je poleva částečně tuhá, naznačíme si na ní jednotlivé řezy (kostky).
20.
cukr skořicový 2 polévkové lžíce
Po úplném ztuhnutí polevy, krémem, který jsme si odložili, zákusek ozdobíme. Posypeme ho skořicovým cukrem ...
Dobrou chuť!